Код Краљеве чесме на локацији Лисичији поток у Београду, 3. новембра одржан је помен грађанима које је комунистичка власт, без кривице и суда, стрељала 1944. и 1945. године.

Верски обред служили су свештеници Београдско-карловачке митрополије Српске православне цркве.

Окупљенима, којих је било више стотина, обратили су се Њ.К.В. принцеза Јелисавета Карађорђевић, академик Матија Бећковић, који је прочитао поруку Њ.К.В. престолонаследника Александра, проф. др Леон Којен, историчар др Срђан Цветковић и Слободан Ђурић, председник Удружења политичких затвореника и жртава комунистичког режима.

У име Српског покрета обнове помену је присуствовао Александар Чотрић, заменик председника СПО и посланик у Скупштини Србије.

Организатори скупа истакли су посебну захвалност Раду Стевићу, председнику Општинског одбора СПО Раковица и целом овом одбору на ангажовању да се уреди простор око чесме која је изграђена 1936. године у част две године раније убијеног краља Александра Првог Карађорђевића.

На простору око чесме, који се налази подно Белог двора, комунисти су после 20. октобра 1944. године убили око хиљаду људи, док је у целом Београду за време трајања „црвеног терора“ живота лишено преко десет хиљада грађана.