Књижевно-духовна манифестација "Дани Преображења", у организацији Савеза Срба у Румунији, одржана је од 17. до 19. августа, по двадесет пети пут, на релацији Темишвар-Белобрешка-Базјаш.

Првога дана одржана је конференција за новинаре у Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару, на којој су говорили Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији, др Славомир Гвозденовић, почасни председник ССР, Александар Чотрић, заменик председника СПО, народни посланик у Скупштини Србије и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону, академик Матија Бећковић и владика будимски и администратор темишварски Лукијан, који је и добитник овогодишње Базјашке повеље. Чотрић је нагласио значај ове манифестације и њен допринос односима Србије и Румуније, као и очувању идентитета српске заједнице у суседној земљи.

Након тога су учесници ове међународне културне манифестације кренули путем Дунавске клисуре, где је у Српској православној цркви у Белобрешки одржано међународно књижевно вече и представљена Преображењска антологија коју су приредили др Славомир Гвозденовић и Душан Стојковић.

У Антологији су заступљени сви досадашњи добитници Велике базјашке повеље, књижевне награде која је ушла у ред српских књижевних награда од највећег националног значаја, међу којима и почивши књижевници, чланови СПО Слободан Ракитић и Милан Комненић.

У суботу 18. августа 2018. године учесници ове духовно-књижевне манифестације посетили су остатке српског манастира Сириње и положили су цвеће на споменик Капетану Кочи и његовим фрајкорима. Истог дана је уручена Посебна базјашка повеља Његовом преосвештенству г. Лукијану.

У Српском културном центру Свети Сава у Базјашу је исте вечери одржано песничко вече међународног карактера, на коме су наступили писци из Србије, Румуније, Немачке, Аустрије, Босне и Херцеговине, Македоније и Француске.

У недељу 19. августа 2018. учесници скупа присуствовали су Преображењској светој литургији и резању славског колача у манастиру Базјаш, а након тога посетили још неколико знаменитости Дунавске клисуре и Пољадије.