Захтев америчких конгресмена да се обелодене докумени о суђењу и убиству генерала Драгољуба Михаиловића снажно подржава СПО, који баштини тековине Равногорског покрета, рекао је за портал Телеграф.рс Александар Чотрић, потпредседник СПО.

- То је у складу са оним за шта се СПО залаже од 1990. године. Ми смо ту иницијативу више пута упућивали надлежним државним органима, да се отвори документи који се односе на суђење и убиство генералу Михаиловићу - изјавио је Чотрић за Телеграф.рс.

Чотрић је подсетио да је Михаиловић за своје заслуге награђен бројним одликовањима, од којих му је последње постхумно доделио амерички председник Хари Труман марта 1948. године. Одликовао га је орденом Легија за заслуге првог степена за „организовање и вођење снага отпора против непријатеља који је окупирао Југославију“, као и за „спасавање америчких авијатичара“.

- Ми истовремено тражимо да се отвори сви архиви тајних служби, како би се расветлили и други злочини почињени од септембра 1944. године на територији Србије, а које је починио комунистички режим - казао је потпредседник СПО.

Он се нада да ће ова иницијатива да да резултат, уз напомену да смо једна од ретких бивших комунистичких држава која нема закон о отварању тих докумената.