Александар Чотрић, народни посланик и шеф делегације Народне скупштине Републике Србије у Интерпарламентарној скупштини православља учествовао је у Београду 12. и 13. јула на Парламентарној конференцији на високом нивоу о олакшавању трговине и инвестицијама на Западном Балкану, коју су организовали Парламентарна скупштина Медитерана (ПСМ) и Светска трговинска организације (СТО).

Обраћајући се учесницима скупа Александар Чотрић је поручио: „Као што смо записали у преамбули наше Декларације поводом двадесет пете годишњице од оснивања Интерпарламентарне скупштине православља, ‘регион Медитерана сматра се местом сусрета култура и сарадње на добробит свих народа’. То је оно што смо поновили и у Бејруту у априлу месецу, током велике интерпарламентарне конференције коју су заједнички организовали парламент Либана и Арапска интерпарламентарна унија на тему: ‘Јединство у разноврсности и основне слободе за Хришћане и Муслимане на Блиском истоку: конференција у циљу парламентарног дијалога’ . Медитеран је море мира који је неговао током дугих векова свог постојања, и наставиће тако да чини убудуће“.

Чотрић је нагласио да „ИСП подстиче културу сарадње и мирољубиве коегзистенције међу веома различитим цивилизацијама, промовишући хришћански идеал јединства и разноликости, и потврђујући категорично закључке из Декларације ИСП усвојене у Либану у априлу месецу“.

Говорећи о сарадњи ИСП и ПСМ, Чотрић је указао да су „присуство председника ПСМ Педра Рокеа у раду Међународног секретаријата ИСП у Либану као и на годишњици Генералне скупштине у Атини и учешће представника ИСП на конференцији ПСМ и СТО несумњиво знак плодне сарадње и заједничких стремљења.

„Поред тога, очекујемо да се интензивира овај однос поверења захваљујући предстојећем састанку у Лисабону између лидера ПСМ и ИСП, где ће, између осталог, бити разматрана могућност блиске сарадње између ИСП и Одбора за верска питања ПСМ. На исти начин ми стварамо односе са другим институционалним ентитетима унутар и изван Медитеранског басена, као што је то случај са Парламентарном унијом за исламску сарадњу (PUIC), чији ће се лидери састати ускоро у Техерану, а такође и са Пан-афричким парламентом“, рекао је шеф српске делегације у ИСП.

У вези са темом ове конференције, ИСП, по речима Чотрића, „наглашава значај олакшавања међународне трговине и инвестиција у регионима као што је Балкан и шири регион Медитерана“.

„ИСП жели да истакне да у сложеном свету трговинске глобализације и нових технологија где друштвени и јавни интерес све чешће не успевају да остану у жижи интересовања политике, где безличан приватни интерес полаже право на све већи део тржишта и животе грађана, оснаживање парламентаризма и његових веза са цивилним друштвом захваљујући форумима за олакшавање директног изражавања демократије, може да створи стабилну перспективу за будућност“, закључио је Чотрић своје излагање.

Конференцију су отворили потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић, в.д. помоћника министра трговине, туризма и телекомуникација Оливера Јоцић, председник ПСМ Педро Роке (Pedro Roque) и Саид Ел Хачим (Said El Hachimi) из Светске трговинске организације.

Уводним излагањима учесницима Конференције обратили су се и потпредседници парламената Алжира, Црне Горе и Туниса и амбасадори Марока, Хрватске, Египта и ЕУ.

Конференција окупља преко сто представника националних и регионалних парламентарних делегација из земаља чланица ПСМ, придружених земаља и организација, Европског парламента, као и високе званичнике Владе Србије.

Током дводневног рада учесници Конференције размотрили су специфична питања која су релевантна за Југоисточну Европу, геополитичко подручје од великог значаја за цео Евро-медитерански регион због свог стратешког положаја и за Западни Балкан, регион коме је потребна даља интеграција у циљу подстицања трговине, одрживог развоја и економског раста уопште.

Представници међународних организација, у чијој су посебној надлежности теме Конференције, као што је Светска трговинска организација, Европска комисија, УНЦТАД, Економска комисија Уједињених нација за Европу, OECD, Светска банка, Европска инвестициона банка и Међународни монетарни фонд, разговарали су о Евро-медитеранским процесима економског и политичког приближавања у односу на прописе СТО и ЕУ, функционисању и приступању СТО, исходима 11.министарске конференције СТО и актуелном контексту међународне трговине, регионалној интеграцији на Западном Балкану и могућностима за додатно укључивање посланика у рад на питањима у вези са СТО.