Српски покрет обнове сматра да је данашње званично обележавање такозване седамдесет седме годишњице избијања антифашистичког устанка у Белој Цркви непримерено и непотребно.

На данашњи дан није почео устанак у тадашњој окупираној и раскомаданој Краљевини Југославије, већ је припадник комунистичког покрета убио двојицу Срба, после чега је у нашем народу отпочео четврогодишњи крвави грађански рат. Време је да престане слављење тог чина који је до данас оставио негативне последице и створио дубоке поделе у српском народу.

Први и масовни устанак српског народа против окупатора и хрватских усташа догодио се источној Херцеговини 24. јуна 1941. године. У борбама са устаницима животе су изгубили и челни људи Павелићевог режима: Мијо Бабић, оснивач злогласног логора Јадовно, Антун Погорелац, атентатор на краља Александра у Загребу 1933. и Звонимир Поспишил, један од атентатора на краља Александра у Марсеју 1934. године. Губици и окупатора и усташа били су огромни. Српски устаници уништили су десетак италијанских тенкова и оборили два Павелићева авиона. Овај устанак предат је забораву само зато што га нису предводили комунисти, него је то био спонтани општенародни отпор усташком геноциду и страним окупаторима.