Равна гора, 12. мај - Данас је на планини Равна гора у организацији Српског покрета обнове одржан традиционални скуп поводом годишњице устанка против нацистичког окупатора Краљевине Југославије.

Окупљеним код споменика генералу Драгољубу Михаиловићу обратио се Александар Чотрић, заменик председника СПО и народни посланик који је рекао:

„У октобру 1934, краљевском официру Драгољубу Михаиловићу поверена је команда над возом којим се, од Сплита до Београда, у Отаџбину враћао од хрватских и бугарских фашиста у Марсељу убијени Александар Карађорђевић, Краљ Југославије и Врховни командант њене Војске."

Чотрић је подсетио да је „у априлу 1941, пуковник Драгољуб Михаиловић одбио  да призна капитулацију Александрове државе и војске и покренуо оружани отпор фашизму и нацизму, први отпор том злу у тада поробљеној Европи".

„Ове године, када се прославља век цео од победе савезника у Великом рату, Србија и српски народ су и поносни и у жалости", поручио је Чотрић и то образложио:

„Поносни смо на величанствене победе Српске војске, којом је командовао Велики Александар. Поносни смо на устанике његовог ратног друга и команданта Југословенске краљевске војске у раскомаданој и окупираној Краљевини, генерала Драгољуба-Дражу Михаиловића.

У жалости смо због нацистичких куршума у груди Краља Александра, због комунистичке смртне пресуде генералу Михаиловићу и због комунистичких лажи и о Александру и о Дражи, којима се, до данашњег дана, затрпавају оба ова велика покојника."

Завршавајући говор, заменик председника СПО је поручио:

„'Покољења дјела суде, што је чије дају свима'.

Србија ће се усправити и бити опет победничка, када призна и окаје своје грехе према Александру Карађорђевићу, Драгољубу Михаиловићу и својој историји!"