„Бугарска је регион Западног Балкана ставила у фокус пажње ЕУ, која једина може да му пружи перспективу, јер даје системске одговоре на системске проблеме“, поручио је данас Кристиан Вигенин, председник Одбора за европске послове и контролу европских фондова Народног собрања Републике Бугарске у разговору са колегама из Одбора за европске интеграције Народне скупштине.

Он је додао да активирање политике проширења ЕУ није било лако имајући у виду скептицизам у самој ЕУ, али је Бугарска пронашла аргументе којима је, уз чињеницу да ЕУ превазилази кризе са којима се суочава, убедила чланице ЕУ да овај регион треба да добије пажњу какву заслужује. Вигенин је оценио да је други елемент бугарског ангажовања на пољу проширења ЕУ подршка на европском путу, како политичка, тако и финансијска и административна.

„Бугарска ради све како би подржала Србију на путу ка чланству у ЕУ и чини све да објасни другим чланицама зашто државе у региону не могу лако да реше проблеме, како би задобили њихово разумевање које даје боље резултате него било који притисак“, закључио је Вигенин.

Он је говорећи о Косову и Метохији истакао да земље ЕУ тешко могу себи да представе сложеност овог питања и зато подршка целом региону може да учини лакшим решавање проблема који у њему постоје.

Народни посланик Александар Чотрић (СПО) захвалио је Бугарској на подршци Србији на путу европских интеграције и истакао је потребу још чвршће и боље сарадње две суседне и балканске државе, духовно и културно блиске, које су упућене једна на другу економски, трговински, инфраструктурно, енергетски, саобраћајно, туристички и у многим другим областима. Чотрић је рекао да, без обзира, на проблеме наслеђене из прошлости у односима две земље, треба градити будућност на ономе што нас спаја и што представља заједничку основу два словенска и православна народа.

Председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак (ЛСВ) поновио је да Србија непоколебљиво иде ка ЕУ и оценио да је добро да између Србије и Бугарске постоји међусобно разумевање.

„Ситуација у Србији је комплексна, али сам уверен да ће, у сарадњи са људима добре воље какви сте ви, „балканско буре барута“ престати тако да се зове“, поручио је председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак.