Српски покрет обнове основан је 14. марта 1990. године у Београду, уједињењем Српске народне обнове и Српског слободарског покрета. Ове године авршава се 28 година постојања једне од највећих и најзначајнијих странака у историји Србије.

За председника СПО тада је изабран књижевник Вук Драшковић. Међу 31 оснивачем је био и садашњи заменик председника СПО Александар Чотрић.

СПО се истрајно борио за демократске промене, мир и сарадњу на простору бивше Југославије, као и за европске вредности у Србији. У тој борби поднели смо велике жртве.

СПО је на парламентарним и председничким изборима освајао и преко 20 посто гласова, а чланови СПО били су градоначелници Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ужица, Чачка, Пожеге, Трстеника, Мионице, Нове Вароши, Тополе, Варварина, Раче, Лапова, Жабља, Уба и многих других великих и мањих градова у Србији.

Данас СПО наставља да се бори за улазак Србије у Европску унију, монархију, истину о Косову и Метохији, децентрализацију земље, равномерни развој свих региона, демографску обнову и очување традиционалних породичних вредности.