Александар Чотрић, заменик председника СПО, народни посланик и члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону представљао је Скупштину Србије на Оснивачкој конференцији парламентарне мреже за политику дијаспоре која је одржана 7. и 8. септембра у Лисабону.

Овај међународни скуп организвала је Парламентарна скупштина Савета Европе, а домаћин је био Парламент Португалије.

На отварању Конференције посвећене питањима миграције и дијаспоре, говорили су Едуардо Феро Родригез, председник португалског Парламента, Рене Руке, потпредседник Парламентарне скупштине Савета Европе и Томаш Бочек, специјални представник генералног секретара Савета Европе за миграције и избеглице.

На Конференцији у чијем раду су учествовали представници националних парламената, међународних организација и невладиног сектора у фокусу пажње биле су теме: „Допринос дијаспоре европским друштвима“; „Односи са земљама порекла“ и „Односи са земљама домаћинства“. Говорници су у својим рефератима разматрали и питања „учешћа дијаспоре у демократским процесима“; „утицаја дијаспоре на развој земаља порекла“; „промоције интеркултуралног дијалога“ и „улоге дијаспоре у изградњи кохезивних друштава“.

Александар Чотрић у својој дискусији истакао је да „је српска дијаспора веома бројна и да ван земље живи око четири милиона људи који поседују српско држављанство или су Срби по националности“.

„Скупштина Србије веома велику пажњу посвећује питањима односа према дијаспори и Србима у региону, што се огледа у законодавним иницијативама, подршци буџетском финансирању, организовању јавних слушања, конференција и изложби, одржавању седница Одбора за дијаспору и Србе и региону са представницима расејања, учешћа посланика на манифестацијама исељеништва и сународника у региону, као и другим активностима које доприносе заштити права и интереса грађана наше земље и Срба изван Србије“, рекао је у Лисабону посланик Александар Чотрић.

Конференција је закључена усвајањем финалне Декларације у којој се посланици парламената европских држава и земаља Медитерана саглашавају да фокусирају активности парламентарне мреже на промоцију демократског учешћа, политичку сарадњу између земаља порекла и земаља домаћина и јачање дијалога између чланова мреже и удружења дијаспоре.