Чотрић говори о критикама на рачун СПО због залагања за НАТО, односима Србије са Русијом, опозицији, парламенту, председнику Србије Александру Вучићу, обнови монархије...

Како коментаришете критике на рачун СПО оних који који су против тога да Србија постане члан НАТО?

Став СПО да Србија треба да буде део НАТО није од јуче. Сваки став Вука Драшковића крајње је добронамеран и помаже убрзање европског пута Србије. Председник СПО свакодневно има контакте с највишим дипломатским и политичким представницима земаља региона, Европске уније, САД и Русије и он од њих тражи подршку за Србију да постане што пре пуноправна чланица европске породице нација.

У љубави може да нас води срце, а у политици мора да нас води разум. Разум налаже да поступамо у интересу свог народа и његове будућности, односно да се не враћамо у време ратова, страдања, сиромаштва, избеглиштва и изолације, него да постанемо део колективног система безбедности. НАТО је гарант политичке стабилности, а без ње нема ни сигурности за инвеститоре и домаћу привреду. Ако Србија уђе у НАТО све друге земље чланице браниће њен суверенитет, а ниједна одлука неће моћи да буде донета без нашег гласа. Разбијање еврофобије је обавеза наше странке, па и уз ризик да нас неки критикују и да се претрпимо политички губитак. Битан је добитак за Србију.

Сматра ли СПО да Србија треба да окрене леђа Русији?

Уз све уважавање емотивних разлога због сећања на 1999. годину, бројни разлози указују да би за Србију било добро да уђе у Северноатлантски савез. Не можемо бити за улазак у Европску унију, а бити против НАТО, јер су скоро све земље ЕУ истовремено и у НАТО-у. Нелогично је да су нам Шпанија, Италија, Грчка, Румунија, Словачка или Чешка пријатељске државе као чланице ЕУ, а непријатељске као чланице НАТО-а. Против Србије у НАТО-у су неки који кажу да бисмо тако изневерили Русију. А ја кажем да уласком Србије у овај Савез, Русија не би добила противника, већ једног пријатеља више у НАТО-у. Противници Северноатлантске алијансе у Србији прећуткују да Русија има свестране односе са НАТО-ом, јер су се Москва и Брисел 1997. године обавезали  на међусобну сарадњу.  Ово партнерство је 2002. године потврђено стварањем Савета Русија – НАТО.  Србија, све и када би хтела да буде чланица Евроазијске уније и Организације уговора о колективној безбедности не би то могла да постане, јер се наше земље не граниче и деле их хиљаде километара. То је, уосталом, изјавио и председник Русије Владимир Путин у разговору с министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Како вам се као дугогодишњем посланику чини актуелни скупштионски сазив?

Наша скупштина је међу ефикаснијим парламентима у Европи. Заиста смо у овом сазиву усвојили велики број значајних закона који побољшавају услове живота у Србији и доприносе уједначавању наших прописа са законодавством Европске уније. СПО је део посланичке групе СНС и могу да истакнем одличну сарадњу са председником посланичке групе Александром Мартиновићем и свим осталим посланицима СНС. 

Може ли Србија да заштити српски народ на Космету уколико задржи војну неутралност?

Албанци на Косову и Метохији моле Бога да Србија задржи такозвану војну неутралност. Њихови снови о независној држави почеће да се руше кад Србија уђе у НАТО и ЕУ.

Некада је СПО био стожер опозиције, како видите опозициону сцену у Србији данас, да ли је Саша Јанковић као опозициони вођа наследник Вука Драшковића из деведесетих?

Вука Драшковића познајем од 1987. године, дакле пуне три деценије. О њему сам објавио три књиге. Мислим да је харизматичан, јединствен и непоновљив. Опозиција је потребна свакој власти. Као што у спорту нема јаке Звезде, без јаког Партизана, тако би јача и организованија опозиција могла да помогне да власт у Србији ради још боље. Али опозиција у Србији сада не нуди ни нови програм, а још мање нове људе!

Колико ће долазак Александра Вучића на место председника Србије значити за учвршћивање политичке позиције Србије у Европи и свету?

Чланови и бирачи наше странке дали су пуни допринос у кампањи за избор Александра Вучића, јер он отвара европска поглавља, а не ратна. Србија у Европи - од оснивања наше странке пре 27. година темељ је програма Српског покрета обнове. Ми не можемо да будемо против својих темеља, а Александар Вучић сада поставља кров европске Србије.

Да ли је дошло време да Србија постане монархија, што је један од основних циљева СПО још од његовог оснивања?

СПО јесте за обнову Краљевине Србије, с циљем да то помогне јединству земље, превазилажењу страначких и политичких подела, раскиду са комунистичким наслеђем, као и да омогућ становницима Србије да живе боље, те да се земља брже интегрише у Европску унију. Верујем да ће као и све бајке о краљевима и ова наша имати срећан крај и да ће се наша Отаџбина једног дана поново поносно звати - Краљевина Србија!

 

Разговарао:
Промотивни извршни одбор СПО