(Вечерње новости) - Народни посланик СПО Александар Чотрић упутио је јуче предлог председници парламента Маји Гојковић да се једна од сала у Дому Народне скупштине Србије назове по адвокату др Драгићу Јоксимовићу, који је познат и по томе што је бранио генерала Драгољуба Дражу Михаиловића у Београдском процесу.

Идеја је да Јоксимовићево име понесе једна од четири сале у којима се одржавају седнице скупштинских одбора и радних тела. Јоксимовић је између два светска рата био посланик у неколико сазива Скупштине Краљевине Југославије, а посланик је био и у Привременој скупштини Југославије 1945. године кад је као члан Демократског посланичког клуба представљао предратне грађанске странке.

Чотрић је у образложењу навео да Јоксимовић заслужује ову почаст јер је, поред осталог, познат као аутор чувеног Закона о слободи од страха који је тада одбила комунистичка већина. Јоксимовић је ухапшен 1949. јер је бранио Михаиловића и осуђен на трогодишњу затворску казну коју је издржавао у затвору у Сремској Митровици, где је и умро на данашњи дан пре 66 година - 1. августа 1951.

- Јоксимовић је био један од најбољих српских правника, био је угледни парламентарац и храбри борац за људска и грађанска права, па би му парламент на овај начин исказао заслужено поштовање. Залажем се да и у пленарној сали добије плочицу са својим именом, као и да се остале важне просторије у парламенту назову по истакнутим личностима које су били и посланици - каже Чотрић за "Новости".