Драги пријатељи,
Наша странка је нападнута. Налогодавци су изван СПО. Ко су они? То се види из њихових захтева: да СПО не тражи корениту реформу служби безбедности и отварање тајних досијеа, да одустане од програмског опредељења за чланство Србије у НАТО алијанси, да не подржава Бриселски споразум и стратешко помирење међу народима бивше Југославије, да одустане од програмског опредељења за Србију у ЕУ и ЕУ у Србији, да будемо против променe Устава и дебате о друкчијем односу према косовској стварности.

Ове захтеве, скројене изван СПО, испоручили су нам преко двојице челника СПО, Жике Гојковића и Владимира Јелића, а они су, уценама, заврбовали још четрдесет људи у целом СПО-у. Налогодавци изван СПО су као пошиљаоца писма Вуку Драшковићу, којим се тражи његова оставка, означили Марка Милошевићa! Провокација и претња увијена у захтев да СПО мора да се бори за обнову Краљевине Србије и победу Равне Горе! Центар зла, који нас је убијао због монархије и Равне Горе, сад се појављује као покровитељ монархије и Равне Горе!

„Господине Председниче, програм СПО не интересује никога!“ – отворено је на седници Председништва СПО рекао Владимир Јелић.

Многи потписници писма, које је Вуку послао Марко Милошевић, добронамерни су људи. Они су обманути и застрашени тврдњама да ће остати без посла или функција, или, пак, обећањима да ће добити одређене бенефиције, ако се одрекну СПО, ако се одрекну себе самих.

Још једну неистину су Жика Гојковић и Владимир Јелић покушали да протуре, а то је да је Председништво СПО, 3. јуна, искључило из чланства свих четрдесет потписника писма, председнику СПО. Искључена су само тројица потпредседника, који су пре тога својевољно поднели оставке на све функције у СПО, и још петорица оних који су их подржали.

Наредних дана и седмица сви чланови Председништва СПО посетиће окружне, градске и општинске одборе СПО, разговараће са чланством о будућој стратегији деловања Странке, а планирано је и скоро одржавање седнице Главног одбора СПО.

Окрећемо се јачању и модернизацији СПО, што укључује активније ангажовање у Странци и јавности угледних и познатих доајена СПО, као и нових и младих чланова, успешних у својим професијама.

Верујемо да ће се Странка врло брзо потпуно стабилизовати и оснажена посветити борби за своје програмске циљеве!

Предстоји нам и обележавање наше славе, Видовдана, и ја вам желим да 28. јун прославимо као породица, заједно с гостима из других пријатељских странака.


 

Александар Чотрић,
                      
Заменик председника СПО