Народни посланик Александар Чотрић (СПО), члан Одбора за дијаспору и Србе у региону разговарао је 31. маја у Београду са делегацијом Срба из Словеније на челу са мр Браниславом Рајићем, председником Националног савета Срба у Словенији и послаником у Државном збору (Парламенту) Републике Словеније.

У разговору су размотрени односи између Србије и Словеније, као и питања везана за статус српске заједнице у Словенији и могућности да се њихов положај побољша ангажовањем матичне државе Србије.

Александар Чотрић је истакао спремност Скупштине Србије и Одбора за дијаспору и Србе у региону да парламентарном дипломатијом помогну српској заједници у Словенији у остварењу њеног легитимног циља - добијања званично признатог статуса националне мањине. То би Србима у Словенији гарантовало посланичко место у парламенту, радовно финансирање просветних и културно-уметничких активности, употребу матерњег језика у образовању и информисању...

Чотрић је истакао да Срби у Словенији и Словенци у Србији могу да буду спона између две државе које последњих година имају све бољу сарадњу на плану инвестиција, робне размене, туризма, саобраћаја, културе, спорта и у другим областима.