Замислимо вест да је данас у Србији у некој великој несрећи живот изгубило 120 људи. То је страшна трагедија. А замислимо да и следећег дана буде саопштена таква информација.

А замислимо да десет година, из дана у дан, слушамо овакве вести. То се заиста и догађа у нашој земљи, а да тога нисмо свесни. Толико, наиме, Србија свакога дана изгуби више становника, него што их се роди. Између последњег пописа 2011. године и претходног пописа становништва 2002, у Србији је регистровано 380 хиљада становника мање. Толико људи живи у Новом Саду са околином. То је 3.700 људи мање сваког месеца, односно, односно 45 хиљада годишње. То је као да сваке године с карте Србије нестане град величине Пирота или Кикинде.
У Војводини је између два пописа око 115 хиљада људи мање, а регион Шумадије и западне Србије сиромашнији је за 120 хиљада становника. Рекордер је регион јужне и источне Србије где живи око 200 хиљада људи мање.
Србија је шеста на свету по броју старих људи, а број пензионера је надмашио број запослених. Демографи упозоравају да ће у Србији до 2050. године бити од милион и по до два милиона људи мање него данас.

Два су основна разлога за смањење броја становника Србије - мали наталитет и исељавање. Из наше земље у иностранство сваке године трајно се исели више од 15 хиљада људи. Посебно велики проблем је „одлив мозгова“,  јер на негативној светској листи Србија заузима 136. место од 139. земаља и у рангу је са Лесотом, Свазилендом и Киригизијом.

Да бисмо спречили нестајање наше државе, потребна је комплетна реорганизација друштва. Основ свега су економија и раскид с постојећим системом антивредности који разара културу, морал и породицу. Србији је мелемно потребан култ науке, знања и културе. Потребно је оживети села, да пољопривреда буде локомотива Србије. Морамо изградити више обданишта, унапредити педијатријску службу, увећати родитељске додатке, обезбедити бесплатне уџбенике, обезбедити повољне стамбене кредите за младе парове...

Србија само под овим условима може да буде као Феникс, што је у својој прошлости много пута и доказала.