Посланик немачког Бундестага Јосип Јуратовић, чији се глас посебно уважава кад је реч о збивањима на простору бивше Југославије, разговарао је јуче у Берлину с председником Српског покрета обнове Вуком Драшковићем о стању у региону, перспективама и изазовима који су пред Европском унијом и земљама кандидатима за пријем у ову организацију.

Драшковић је одао признање настојању Немачке да се регион Западног Балкана европеизује, јер би у супротном Европи опасно запретио процес балканизације.

Председник СПО је поздравио Берлинску иницијативу и истакао да би њен коначни циљ требало да буде „изградња добросуседских односа држава Балкана, међусобно поверење и помирење, на темељима истине и суочавања са прошлошћу“.

„Пре седамдесет година Немачке је била симбол зла, а данас је симбол наде. То није постигла само захваљујући снажној економији, него и отклоном од нацистичке прошлости и преузимањем одговорности“, рекао је Јуратовић.

Он је нагласио да „Србија има сличну шансу и да због тога не сме заобилазати и релативизовати одговорност режима Слободана Милошевића за трагичне деведесете године прошлог века“.

Јуратовић је исказао поштовање Вуку Драшковићу за све што „постојано и упорно ради већ три деценије на демократском преобликовању Србије и интеграцији у Европу“.

„Без обзира на исход парламентарних избора у Немачкој који се одржавају у септембру, неће се мењати политика Берлина према Балкану, с посебним тежиштем на помоћи европеизацији Србије“, поручио је посланик Јуратовић.

У разговору у Берлину учествовао је и Александар Чотрић, заменик председника СПО и посланик у Скупштини Србије.