Замислимо да у близини једног од некадашњих концентрационих логора Аушвиц, Бухенвалд и Матхаузен неко постави камену плочу на којој је уклесан нацистички поздрав: „Хајл Хитлер!“

Нема сумње да би због таквог безумног чина против починиоца хитно биле предузете најстроже кривичне мере, плоча би била уклоњена истога дана, а гласови протеста одјекивали би целим светом.

А када се исто догодило у Хрватској, у Јасеновцу, где је поред некадашњег усташког логора недавно постављена плоча с нацистичким поздравом „За дом спремни!“, изостала је било каква реакција хрватских власти, а протести у Хрватској и свету су врло ретки и тихи.

Нажалост, осим ретких појединаца, људи у Европи и свету мало знају, или не знају ништа о том страшном логору, као и о геноциду који је усташки режим од 1941. до 1945. године спроводио над Србима, Јеверјима и Ромима на територији чудовишно злочиначке Независне Државе Хрватске.

Због тога је обавеза државних органа Србије да упуте најоштрије протестне ноте Влади у Загребу и да захтевају уклањање срамног натписа који велича убијање више од седам стотина хиљада невиних људи у логору Јасеновац. Такође, потребно је инсистирати на процесуирању одговорних који се изругују зверским убијеним људима и негирају извршење геноцида. Власти у Београду требало би да о овом провокативно и дубоко нељудском поступку обавесте све релевантне међународне институције и Владе великих и утицајних држава, почев од Уједињених нација, преко ОЕБС-а, Европске уније, Савета Европе, до државних администрација у Вашингтону, Москви, Пекингу... Информације о скрнављењу сећања на погубљене морају бити прослеђене и у Меморијални центар Јад Вашем у Јерусалиму и Центар за истраживање нацистичких злочина „Симон Визентал“.

Ако плоча, уз интервенцију и притисак међународног фактора, не буде уклоњена у најкраћем року, то ће охрабрити настављаче нацистичке усташке идеологије да на сличан начин дивљају по целој Хрватској, што може да подразумева и уништење сваког обележја и трага о злочинима НДХ, па и Меморијалног центра Јасеновац.

Ако данашње усташе не дају мира мртвима, шта од њих могу да очекују живи који им нису по вољи?!

 

Александар Чотрић,
народни посланик СПО у Скупштини Србије
(Објављено у "Новостима" 10. децембра 2016)