Потпредседник Српског покрета обнове и народни посланик Александар Чотрић састао се 9. јула у Београду са високим функционером Словенске људске странке и потпредседником групе "Пријатељи Србије" у Европском парламенту Францијем Боговичем.

У веома срдачном и отвореном разговору размењену погледи на актуелну ситуацију у Србији, Словенији, Балкану и Европској унији.

Чотрић је истакао да је за грађане Србије веома важно да се наставе реформе у правцу постизања стандарда који важе у земљама Европске уније, јер ће то донети бољитак у животима обичних људи, који су, до сада, највише поднели у процесу смањења економског дефицита и привредног раста.

"Европска унија остаје наш главни циљ, јер желимо перспективнију будућност - владавину права, равномерни економски развој, инвестиције из Европе, већу запосленост, боље здравство и ефикасније школство. Све то можемо да остваримо само кроз сарадњу с земљама ЕУ које су наши најважнији политички и економски партнери" - нагласио је Чотрић.

Он је захвалио Боговичу на великом ангажовању и подршци коју пружа Србији, како би наша земља што пре била примљена у пуноправно чланство ЕУ.

Богович је рекао да је Европи потребно проширење на земље Западног Балкана, а да је Србија једна од држава које ће најпре ући у ЕУ и која је гарант стабилности овог дела Европе.

Богович, који у Београду борави у оквиру посете чланова групе "Пријатељи Србије", напоменуо је да је оптимиста по питању европских интеграција Србије, те да треба наставити реформе које најпре користе грађанима.

Наводећи да му је драго што је та група европских парламентараца дошла у време отварања поглавља 23 и 24, Богович је рекао да српске власти предано раде и на другим областима и да очекује да још неколико поглавља буде отворено до краја године, односно до краја словачког председавања ЕУ.

Богович је информисао Чотрића о сусрети са званичницима Србије и рекао да је на разговорима било речи и о ситуацији у ЕУ, евроскептицизму и резултатима референдума у Великој Британији, истичући да је сигуран да за све који живе на старом континенту нема друге опције од удруживања у ЕУ.

"У ЕУ и свуда у свету се стварају кризе, тако је било увек, али је важно да препознамо пут и правац у којем треба да се настави даље кретање", рекао је Богович.

Богович је навео да треба извући поуке из Брегзита, а да је једна од њих чињеница да власти треба да брину о томе да сви грађани имају имају могућност да квалитетно живе и да напредују.

"То је најзначајније за младе људе. Добро је што је Самит у Паризу такође ишао у том правцу, како младима на Западном Балкану дати бољу будућност и мислим да је та будућност једино уз ЕУ могућа", рекао је Богович.

"Србија треба да прихвати демократске норме које су услов за улазак у овај клуб у ЕУ, који омогућава да људи могу да путују, омогућава проток робе и да инвеститори лакше дођу у земљу", рекао је Богович.

Богович је нагласио да ће у еворпским интеграцијама Србија морати да настави реформе, да ради на развоју унутрашње демократије, те да је у том процесу значајна сарадња у региону. За Србију је, навео је, веома важан и регионални развој, како би сви грађани земље имали исте услове за живот, без обзира на то где живе.

"Долазим из Словеније и поносим се тиме што смо Словенију направили такву да људи више воле да живе на селу него у граду. Мислим да је то порука и за Србију, да се таква правила и начин европског живота осете и у Србији", рекао је Богович.