Потпредседник Српског покрета обнове, Александар Чотрић рекао је на конференцији за новинаре ГО СПО у Крушевцу , да та странка није заинтересована за функције и фотеље, да ни до сада нису имали ниједно министарско место нити било које друге функције у извршној власти, те да тиме што подржава политику Александра Вучића, СПО заправо подржава свој програм, своју историју.

Уз подсећање да Српски покрет обнове од 2012. године у парламенту подржава политику Александра Вучића и да су били партнери и на претходним парламентарним изборима одржаним 2014.године, Чотрић је казао да је једини мотив за то “жеља да се Србија истински преобрази на боље”.

Навео је да СПО пре свега подржава опредељење да Србија постане равноправна чланица Европске уније, те да је и за то да Србија има најбоље могуће односе са Русијом и Кином и свим другим значајним земљама света.

Казао је да његова странка подржава политику да се изгради стабилност у региону, да се оствари процес помирења са народима бивше Југославије, “пре свега са бошњачким народом са којим Срби живе заједно како у Србији, тако и у Босни и Херцеговини”.

Као битно навео је и подршку борби против криминала и корупције, те “борби за боље животне услове за сваког грађанина у Србији, за више радних места, веће плате и пензије, самим тим и за већи животни стандрард”.

Према његовим речима, СПО ће након избора посебно инсистирати на развоју српских села, односно, на развоју српске пољопривреде која би, како је рекао, требало да постане локомотива нашег развоја.

Инсистираће се, како је казао, и на децентрализацији и регионализацији Србије, на преношењу надлежности и буџетских средстава на општине и градове, у мери већој него што је то било до сада, а са циљем да се заустави расељавање из неразвијених делова Србије.

– Нигде не води политика да се Србија метрополизује, да идемо ка томе да готово једна трећина становништва живи у главном граду који постаје пренасељен и више не може да обезбеди потребне услове за живот грађана Србије – објаснио је он.

Поручио је да ће СПО посебно инсистирати на томе да држава после избора учини све што је у њеној моћи да се подстакне наталитет, да се обезбеди већа помоћ државе многочланим породицама, дужа одсуства женама која рађају и већа новчана помоћ приликом сваког рођења детета.

Казао је да на овим изборима очекује убедљиву победу листе коју предводи Александар Вучић, те да сматра да само та победа гарантује Србији стабилност, просперитет и напредак.

– Ако се то не деси, Србију очекују велики проблеми, и унутрашња нестабилност и сукоби са светом и враћање у прошлост. Ако би победиле екстремне шовинистичке снаге, то би онда значило да бисмо се поново нашли у изолоцији, у блокади света, да бисмо били у сукобима са суседиима али и са најмоћнијим силама данашњег света – поручио је он.

Председник ГО СПО, Дарко Симоновић, казао је да је Српски покрет обнове претходних дана од својих политичких противника на локалу добио похвале да води фери коректну и политичку кампању, те да сматра да је то јако добра порука грађанима Крушевца.

Говорећи о програму те странке, казао је да се СПО , између осталог, залаже за стварање амбијента који ће бити повољан за инвеститoре, пре свега оне снажне, из најразвијенијих земаља Европске уније.

Истакао је да држава и град не могу и више никада не смеју да буду послодавац, већ да морају бити неко ко ствара повољне услове за инвеститoре и омогућава слободну тржишну утакмицу у којој најбољи побеђују.

Долазак инвеститора из најразвијенијих земаља, како је казао, основ су и главни предуслов за економски раст и развој града.