Судско веће у процесу против Војислава Шешеља заправо је осудило оптужницу, каже за РСЕ (Радио Слободну Европу) Вук Драшковић, председник СПО и некадашњи шеф српске дипломатије, коментаришући ослобађање лидера радикала.

"Пре ће бити да су осудили оптужницу, која је Шешеља теретила практично за вербални деликт, а за то се не суди у Хагу", наводи Драшковић.

* Слажете ли се са оценом већа да је Тужилаштво заказало на пољу свих тачака оптужнице?
- У самом већу постоји однос 2:1, дакле, одлука већа није једногласна. Коначну одлуку ће вероватно дати Жалбено веће, с обзиром да ће се Тужилаштво сигурно жалити.

* Ово није први случај у којем гледамо велики обрт – највећи је био у случају Симатовић-Станишић. Да ли би вас изненадило ако би се то и сада догодило?
- Ништа ме више не би изненадило. У сваком случају, оваква пресуда, ма шта било ко мислио о њој, увелико ће разбити овде устоличену представу о Хашком трибуналу као антисрпском суду и да се тамо свим Србима којима се суди мора да буде изречена осуђујућа казна.

* Добро је познато да се несрбима ледила крв у жилама од изјава Војислава Шешеља. Каква је порука њима овим послата?
- Ја имам своје мишљење о свему томе. Пазите, за вербални деликт се није судило у Хагу, такав је статут Трибунала, мада, заиста, и речи су у том периоду имале снагу куршума или су подстицале на куршуме и то не важи само за оне који су те опасне речи изговарали на српској страни.