Чланови Посланичке групе пријатељства са Јерменијом разговарали су данас са делегацијом Парламента Републике Јерменије, коју предводи потпредседница Народне скупштине Републике Јерменије Хермин Нагдалијан (Hermine Naghdalyan).

У разговору је оцењено да је потребно унапредити традиционално добре односе Србије и Јерменије развојем парламентарне дипломатије, либерализацијом визног режима, отварањем амбасада у Београду и Јеревану, унапређењем сарадње у области образовања и пољопривреде, али и успостављањем директне авионске линије, што би све заједно довело до повећања спољно-трговинске размене наших земаља.

Председник ПГП са Јерменијом Александар Чотрић (СПО) упознао је делегацију Парламента Јерменије са досадашњим контактима, које је српска страна имала са јерменским колегама, и истакао добру сарадњу српске и јерменске делегације у Интерпарламентарној скупштини православља. Он је захвалио јерменским колегама на доследном ставу по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, гласању против чланства Косова у УНЕСКО, као и на финансијској помоћи коју је Јерменија упутила Србији након поплава 2014.године.

Говорећи о сарадњи парламентарних делегација у међународним организацијама председник ПГП са Јерменијом подсетио је да Србија уважава ставове ОЕБС-а и Минске групе и да се залаже за мирно решавање конфликта у Нагорно-Карабаху. Том приликом Чотрић је изразио наду да ће ускоро бити потписан споразум о слободној трговини између Србије и Јерменије, споразум о сарадњи у области одбране, као и споразум о подстицању и заштити улагања.

Потпредседница Народне скупштине Републике Јерменије Хермин Нагдалијан истакла је да се у Јерменији са великим интересовањем очекује будућа посета председнице Народне скупштине, оценивши да ће то дати нов импулс унапређењу сарадње српског и јерменског парламента. Она је истакла жељу за унапређењем сарадње посланичких група пријатељства у оба парламента и позвала српске колеге на унапређење сарадње парламентарних делегација у међународним институцијама.

Члан ПГП са Јерменијом Милован Дрецун (СНС) похвалио је сарадњу српске и јерменске делегације у Парламентарној скупштини Организације договора о колективној безбедности и у име Одбора за Косово и Метохију поновио захвалност на подршци Јерменије територијалном интегритету Србије на Косову. Члан ПГП са Јерменијом Миодраг Николић (СНС) упознао је саговорнике са плановима за унапређење привреде у Србији, са посебним освртом на област пољопривреде, представио досадашња искуства у сарадњи са привредницима из Јерменије, заложивши се за унапређење економске сарадње и побољшање трговинске размене између наших земаља.

Састанку су присуствовали и чланови јерменске делегације Мер Шахгелдијан (Mher Shahgeldyan), посланик у јерменском парламенту, Предраг Томић, почасни конзул Републике Јерменије у Србији и Гагик Галаћиан (Gagik Ghalatchian), амбасадор Републике Јерменије у Србији, као и чланови ПГП са Јерменијом , народни посланици Миодраг Николић и Милован Дрецун.