Драги сународници,
Ви сада нисте у Србији, али Србија је у вама. Верујем да ћете Србију увек носити у срцу и да ће вам зато срце бити пуно. Део Србије постоји у свакоме од нас и због тога ће Србија бити сложна и јака, колико смо међусобно повезани и зближени, у матици и расејању.

Наши људи живе у 200 држава света, али је Србија само једна. И зато што је једна и једина, она нам је важна и посебна.

Желим вам да гледате у будућност, да знате куда идете, али да не заборавите одакле сте! Памтите одакле сте, да бисте имали где да се вратите! Сваки пут има два смера. Пут који вас је одвео, може једног дана да вас врати у Србију.

Ви можете без Србије, али Србија не може без вас! Србија нема никог другог, осим нас Срба. Ви сте њени синови и кћери, иако је мајка, понекад, била небрижна према вама. Србија вас је, можда, наљутила и разочарала. Опростите јој, јер она се на вас никада неће наљутити! Знам да свим срцем волите Србију, иако је то, понекад, неузвраћена љубав!

Ви живите у расејању, ми смо у матици. Али често сте ви у расејању јединствени и саборни, а ми смо у Србији, скоро, па расејани. У тој својој расејаности заборавимо на вас, али кад год нам буде тешко, ви нас подсетите на себе, јер нам шаљете помоћ и подршку са свих страна земљиног шара.

Молим вас да, увек када можете, посећујете своју земљу, јер се она не може понети на ђону од ципела! Србија није тамо далеко. Србија је у срцу Европе, на најважнијим европским путевима, пругама и рекама. Србија је исток на западу и запад на истоку. А ко никад није био у Србији, нека дође само једном! После ће долазити стално.

Србима из региона Србија је драга, као и земље у којима живе. То нас обавезује да се према вама односимо, као и према грађанима који живе у Србији.

Позивам вас, драги сународници у расејању, да чувате српски језик, кад то већ не чинимо довољно, ми у Србији. Језик је најтврђи мост који нас спаја. Молим вас да пишете ћирилицом, али и да мислите на њој. Учите своју децу да говоре српски. Неће их тако разумети цео свет, али ће их разумети њихове баке и деке у Србији.

Поносимо се српским наслеђем на Косову и Метохији. Не заборавимо да су наши преци подигли храмове који су, попут, Грачанице, Пећке Патријаршије, Богородице Љевишке, Високих Дечана и Светих Архангела, постали светска културна баштина. Будите уз своју цркву, јер су нам потребни љубав, вера и нада, јер нам је потребна помоћ свемогућег Бога!

Памтимо своју прошлост и због славне прошлости и због наше будућности! Будите Срби, где год да се налазите! Поносно је бити Србин! Србу су и били Вук Караџић, Никола Тесла, Михаило Пупин, Милутин Миланковић, Урош Предић, Иво Андрић, Милош Црњански, Данило Киш... Срби су Новак Ђоковић, Емир Кустурица, Владе Дивац, Влада Величковић, Љуба Поповић, Милорад Чавић...

У иностранству је већа плата, овде је веће срце. У туђини је лакше наћи посао, овде је лакше пронаћи пријатеља. Ван Србије су лепше куће, овде је лепша природа. Да је Србија најлепша, схватимо тек када одемо из ње.

Улажите у Србију, не само због профита, већ и због ваших родитеља, браће и сестара, рођака, пријатеља и кумова, који живе у Србији. Ко помаже својој земљи и свом народу, помаже и себи!

Свето писмо нас учи да љубимо ближег свога. Волимо нашу Србију, јер нам је најближа и када смо далеко од ње!

Александар ЧОТРИЋ,

потпредседник СПО,
народни посланик у Скупштини Србије
члан Одбора за дијаспору и Србе у региону