Од прошлог Сабора је протекло пет година, које можемо окарактерисати као период стабилизације и благог јачања СПО, уз неке позитивне трендове који су остварени у смислу солидних изборних резултата, остварења одређених наших програмских циљева, јасног профилисања и позиционисања странке у јавности, кадровског подмлађивања, снажног присуства у интернет сфери, едукације нашег чланства, бројних догађаја у Србији, као и међународних активности.

Овај период је за нама био турбулентан, неизвестан, препун изазова и великих искушења. На изборима 2012. и, посебно, 2014. године, неке странке, које су дуго година биле значајне и владајуће, постале су ванпарламентарне и маргиналне, док су неке од великих и најутицајнијих, прешле у опозицију, поделиле се на више странака и знатно изгубиле подршку. А неких странака, које су биле у власти, више се не сећају ни њихови оснивачи и чланови. СПО је, упркос свему, остао и опстао, сачувао своје потенцијале и наставио да се бори за истински преображај и европеизацију Србије.

То је постигнуто захваљујући оданом чланству Српског покрета обнове, захваљујући вама, поштовани делегати, који сте све ово време радили и живели за СПО, а не од СПО-а, који сте много тога жртвовали, били изложени у протеклих четврт века, као први хришћани, претњама, осудама, прогонима, сумњичењима и увредама. Ви нисте постали чланови ове странке због тројства новац, посао и функције, већ због тројства Љубав, Вера и Нада. Ви сте били и остали у СПО, не због борбе за џеп, стан и локал, већ због борбе за Истину, Правду и Слободу! Дошли сте на овај Сабор, не зато што вас је неко приморао, што вам је платио пут и дао дневницу, већ што су вас довели срце и разум! Дошли сте, како би то рекао наш председник „о свом руху и круху“, због жеље да заједно поправимо Србију и учинимо је достојном наших предака, и много бољим местом за живот наших потомака.

Ове године навршило се двадесет пет година од оснивања Српског покрета обнове. У ових првих четврт века издржали смо бројна искушења и изазове, падали смо и устајали. Није страшно пасти, страшно је не подићи се. Били смо и највећа странка у Србији, али и два пута остајали ван парламента, били у влади и у опозицији, али смо увек остали доследни себи и ономе што смо записали у првом програму – да СПО никада неће дозволити да српски народ своју срећу гради на несрећи неког другог народа, нити своје право на неправу било којег другог народа. Поносни смо што су у Српском покрету обнове, раме уз раме, потпуно равноправно са припадницима српског народа, и Буњевац Мирко Бајић из Суботице, и Горанац Ћерим Драгаш из Драгаша у Метохији, и Јанко Чобрда, Словак из Новог Сада, и Борис Владимиров, Бугарин из Босилеграда, и Зоран Вучевски, Македонац из Пландишта, и Мађар Нандор Тот из Бечеја...

Увек нас је водило сазнање да је СПО више од странке, али мање од Србије и зато никада своје страначке интересе нисмо стављали изнад националних и државних. Поштовали смо све законе, али један је имао предност над осталим: Salus patriae suprema lex. Спас отаџбине је врховни закон!

Српски покрет обнове је од свог оснивања, до данас, национална, демократска, либерална, монархистичка и грађанска странка изразите прозападне оријентације, која се снажно залаже за евроатлантске интеграције Србије. Сматрамо да је боље - Србија на Западу, него Србија на Блиском Истоку.

СПО је, да подсетимо још једном, за одлучну и суштинску модернизацију наше земље, али уз чување свих традиционалних вредности, утемељених на уважавању поштеног и одговорног рада, традиције, породице, мајчинства, социјалне осетљивости, солидарности и хришћанског погледа на свет. СПО је био и остао поборник духовне, културне и моралне обнове нашег друштва и уздизања оног највреднијег из наше националне баштине. Наш програм је садржан у нашем имену.

СПО је једна од најорганизованијих странака у Србији, с најразвијенијом инфраструктуром, пошто има више од 20 хиљада чланова, који су сврстани у 132 општинска и 23 градска одбора, 22 окружна одбора, покрајинске одборе за Војводину и Косову и Метохију, а одбори СПО постоје и у Републици Српској, Швајцарској, Аустрији, Данској, САД, Канади и Немачкој. Заправо, где има нашег народа, има и Српског покрета обнове!

СПО неодустајно наставља своје залагање за обнову демократске, уставне, парламентарне монархију, која ће служити грађанима Србије, обезбедити много већу политичку и економску стабилност, представљати дефинитивни раскид с комунистичким наслеђем, допринети бољим дипломатским односима са многим утицајним државама данашњег света и бити сигуран гарант за брзе евроатлантске интеграције наше земље. Надамо се да ће, као и све бајке о краљевима, и ова имати срећан крај, и да ће се једног дана наша отаџбина поново поносно звати - Краљевина Србија!

Вук Драшковић, председник СПО је у и у протеклих пет година радио за добробит странке, учествујући у свим изборним кампањама, како за парламентарне, тако и локалне изборе.

Jедна од највећих победа за коју је најзаслужнији наш председник, али, морам то да истакнем и госпођа Даница Драшковић, директорка "Српске речи", догодила се 14. маја ове године, када је Виши суд у Београд, после седам деценија од пресуде, донео одлуку о рехабилитацији генерала Драгољуба Драже Михаиловића. Никада ова пресуда не би била донета, да није било двадесетпетогодишње борбе Вука Драшковића и целог Српског покрета обнове за истину о генералу Михаиловићу и Равногорском покрету. Истина је коначно ослободила генерала Михаиловића, а Српски покрет обнове је ослободио ту Истину!

Такође, поздрављамо и истичемо свој допринос и одлуци суда да престолонасленик Александар Крађорђевић, буде рехабилитован, јула ове године, уочи свог седамдесетог рођендана.

Вук Драшковић је председавао свим седницама Председништва и Главног одбора СПО. Свакога дана је примао чланове СПО, сусретао се са представницима власти, других политичких странака, дипломатама највишег ранга САД, Русије, Велике Британије, Француске, Немачке, Кине и других држава.

Сваке године Вук Драшковић је био међу одабраним и најистакнутијим државним, политичким и верским лидерима из целога света на Молитвеном доручку, који се у фебруару одржава у Вашингтону, главном граду САД. Вук Драшковић се у бројним сусретима са највишим америчким званичницима и представницима влада и парламената других држава, иако се зове Вук, заправо, лавовски борио за интересе Србије.  Редовно се састајао са премијером Србије Александром Вучићем, којем је саопштавао ставове СПО најважнијим питањима домаће и спољне политике, а зашто не рећи, и добронамерно га саветовао, као млађег колегу и пријатеља.

Вук Драшковић је аутор изборног програма коалиције „Преокрет“, као и Програмских декларација Српског покрета обнове.

Написао је на стотине ауторских, програмских текстова, студија и есеја и предлога о свим важним питањима за Србију и међународну заједницу, који су објављени на страницама „Данаса“, „Недељника“, „Блица“ и бројних других дневних и недељних листова.

Председник СПО је дао опширне и запажене интервјуе за све водеће телевизијске канале у Србији и региону, као и за водеће ТВ станице у свету - у САД, Русији, Великој Британији, Немачкој...

Председнику Српског покрета обнове  је  9. јула 2012. године уручено престижно признање "Евроатлантска личност године", Међународног института за безбедност.

Допунио бих само да је Вук Драшковић заслужио и признање Евроатлантска личност деценије!