Александар Чотрић, народни посланик и председник Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Интерпарламентарној скупштини православља учествовао је на међународној конференцији на тему: „Други светски рат - хришћанско становиште: седамдесет година касније“.

У обраћању учесницима конференције, која је 8. октобра одржана у немачком граду Диселдорфу, посланик Александар Чотрић је, поред осталог, истакао:

„Југославија је у Другом светском рату била на страни антифашистичке коалиције и пружила је велики допринос победи над злом фашизма. Посебно велики допринос пружио је српски народ, који је у тој борби поднео и велике жртве. Срби су имали два антифашистичка покрета - партизански и ројалистички. У Другом светском рату погинуло је око милион и две стотине хиљада Срба. Највише их је страдало на територији Независне државе Хрватске, у којој је извршен геноцид над српским православним становништвом. Процењује се да је у овој марионетској нацистичкој држави убијено око милион Срба. У само једном усташком концентрационом логору - Јасеновцу убијено је око седам стотина хиљада цивила - деце, жене, мушкараца и старих људи, искључиво због тога што су били Срби и што су православне вере.“

Чотрић је подсетио да су „тадашњег патријарха српског Гаврила немачке власти ухапсиле 1941. године и држале га у затвору, затим у кућном притовору, а потом је, као једини верски поглавар у Европи, био и у злогласном нацистичком логору Дахау. Хрватске усташе су 5. маја 1941. ухапсиле и одмах убиле бањалучког епископа Платона Јовановића, затим су 12. маја привеле и убрзо убиле сарајевског митрополита Петра Зимоњића, а средином августа убијен је епископ горњокарловачки Сава Трлајић. Од маја до децембра 1941, усташе су убиле још преко 150 свештеника Српске православне цркве“.

„Од 1941. до 1945. у НДХ је уништено, спаљено, оштећено или оскрнављено више од 450 православних цркава, а убијено, протерано и покатоличено више од милион православних Срба“, навео је Чотрић.

Он је указао да су „усташки команданти, починитељи и учесници у геноциду против српског народа, међу којима су били и свештеници хрватске римокатоличке цркве, имали су за циљ да униште српско национално биће у НДХ и обришу трагове њихове историјске присутности“.

Наводећи друге облике усташких злочина, посланик Чотрић је саопштио да су „у храмовима СПЦ уништени монументални иконостаси, хиљаде икона, велики број рукописа и ретких књига, укључујући књиге - књиге рођених, венчаних и умрлих, опсежне архивске грађе и велики број црквених објеката културно-историјског значаја и лепоте“.

„После свих почињених злочина над нашим народом“, казао је посланик Чотрић“, „патријарх српски Герман рекао је на месту логора Јасеновац: 'Праштамо, али не заборављамо'“.

„Свест о прошлости један је од предуслова да се избегну слични злочини у будућности. Морална оцена и осуда извршених злочина играју важну улогу у образовању младих генерација. Жртве злочина извршених од стране нациста заслужују саосећање, разумевање и признање патњи које им нанете, а ми то овом Конференцијом и чинимо“, закључио је своје обраћање посланик српског парламента.

Конференцију је организовала је Интерпарламентарна скупштина православља, у сарадњи са Парохијом Православне цркве светог Апостола Андрије у Диселдорфу, а, поред осталих, учестовали су посланици из парламената Грчке, Румуније и Јерменије. Међу говорницима су били и представници града Диселдорфа, православне, католичке и протестанстске цркве Немачке, као и других цркава, те професори универзитета и друге угледне личности. Један од запаженијих говорника био је владика Српске православне цркве аустријско-швајцарски Андреј.