У Румунији се суштинска промена није догодила пуким уклањањем с власти Чаушескуа децембра 1989. године, већ демонтирањем злогласне тајне полиције Секуритатее.

Тек пошто је ова служба била расформирана, из њеног састава уклоњени руководећи људи, утврђена одговорност оних који су чинили кривична дела, отворени тајни досијеи и када је била устројена на супротним принципима од дотадашњих, Румунија је кренула путем преображаја. Данас је Румунија демократска, стабилна и уређена држава, чланица НАТО и ЕУ.

Нажалост, после 5. октобра 2000. у Србији није учињено исто, што је коштало живота премијера Зорана Ђинђића. Српски покрет обнове је био избачен из ДОС и зато Србија пре 15 година није кренула у истински политички, економски, културни и духовни препород.

Данас је наша земља, прилично удаљена од НАТО и ЕУ, спољна политика лута, а тајне службе чине шта им је воља - пишу судске пресуде, креирају афере, уцењују, компромитију, уређују таблоиде... Слободан Милошевић је поражен, али домаће безбедносне службе су неокрњене и из сенке управљају најважнијим институцијама у земљи.

Када ме је полиција због опозиционог политичког активизма први пут привела 1990, инспектори су ми недвосмислено поручили: "Никада нећемо дозволити да СПО преузме власт. Ако буде требало, одметнућемо се у шуму и борићемо оружјем се против вас!" Слично ми је од челних људи СДБ саопштено марта 2004, на седници скупштинског Одбора за одбрану и безбедност: "Нећемо допустити да СПО дође на власт, јер хоћете да распустите нашу службу и оставите нас без посла. Све друге странке су одустале од такве идеје, а само ви у СПО се залажете за то!"

Без обзира на жеље људи из тајних служби, морамо уредити Србију онако како су уређене државе ЕУ, држећи се истих закона и обавеза. Мање од тога не смемо. Безусловна примена закона и принципа ЕУ топли су ветар који ће, чим дође у Србију, отопити лед са умова загледаних у прошлост, са брава тајних досијеа тајних полиција, са монтираних пресуда за злочине којих није било и подршке злочинима којих је било.