Српска дијаспора, која у Србију годишње шаље око четири милијарде евра, нема адресу у Србији којој може да се обрати за помоћ и обавештења, нити има коме да упути своје предлоге и захтеве

Србија има седам милиона становника, а ван земље живи око четири милиона Срба и држављана Србије. Србија је једна од држава с највећим расејањем, које се непрестано увећава, јер се годишње из наше државе исели више од тридесет хиљада људи.

Пре три године укинуто је Министарство за дијаспору. Формирана је тада Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а пре 12 месеци укинута је и Канцеларија, те је формирана Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, у оквиру Министарства спољних послова.

Крајем априла навршило се годину дана од избора актуелне Владе, а у том периоду извршна власт није именовала директора поменуте Управе, због чега овај орган није радио пуним капацитетом. То је умногоме отежало и успорило процес зближавања матичне државе и дијаспоре.

Српска дијаспора, која у Србију годишње шаље око четири милијарде евра, нема адресу у Србији којој може да се обрати за помоћ и обавештења, нити има коме да упути своје предлоге и захтеве.

Скупштина Србије је усвојила Закон о дијаспори и Србима у региону 2009, који је установио Савет за Србе у региону, којем председава председник Републике. Законом је дефинисано да се Савет састаје најмање једном у три месеца. Међутим, ово тело састало се само два пута за последње три године, а последњи пут за Видовдан 2013.

Пре пет година конституисана је Скупштина дијаспоре и Срба у региону, која би требало да буде кровна организација целокупног расејања, али се није састала последње две године, а неће ни ове.

Крајњи је час да сви ми одговорни променимо однос према држављанима Србије и сународницима у иностранству, јер је њихово разумевање и стрпљење на истеку.

Колико би наша наука и култура биле сиромашније без Срба који су рођени изван Србије, или који су највећи део живота провели ван ове земље, а међу њима су Његош, Вук Караџић, Доситеј Обрадовић, Јосиф Панчић, Никола Тесла, Михајло Пупин, Исидора Секулић, Милутин Миланковић, Милева Марић, Иво Андрић, Милош Црњански...

Помажући својој дијаспори, Србија, заправо, помаже себи.

 

Александар Чотрић, народни посланик