Значајан допринос победи над нацизмом и фашизмом у Другом светском рату дали су и борци генерала Драгољуба Драже Михаиловића. О томе сведоче признања која је генерал добио од команданта француског покрета отпора Шарла де Гола, који га је одликовао Ратним крстом. Уз овај орден, генерал Де Гол је издао и похвалну наредбу, која је 2. фебруара 1943. године прочитана свим француским јединицама. Одликовао га је и председник Пољске избегличке владе, генерал Владислав Сикорски.

Орден легије за заслуге првог степена, због великог доприноса савезничкој победи, генералу Михаиловићу доделио је постхумно и амерички председник Хари Труман, марта 1948. То је највеће одликовање које Америка додељује странцима.

Тадашњи пуковник Драгољуб Михаиловић није признао капитулацију југословенске војске коју је у Београду потписао генерал Данило Калафатовић 17. априла 1941. године. Рекао је: "Реч капитулација не постоји у српском језику", и окупио групу официра и војника са којима је одлучио да се војнички супротстави до тада непобедивој немачкој армади. Већ почетком маја Михаиловић је организовао на Равној Гори први герилски покрет отпора у читавој тадашњој окупираној Европи. Његове трупе су у јесен 1941. од Немаца ослободиле скоро целу западну Србију. Лозница је 31. августа 1941. постала први ослобођени град у Европи, а потом су припадници Југословенске војске у Отаџбини ослободили и Богатић, Крупањ, Бању Ковиљачу, Горњи Милановац, Чачак, Љубовију, Пожегу и Ужице. Диверзијама на прузи Београд - Солун у лето 1942. герилци Равногорског покрета дали су велики допринос Ромеловом слому код Ел Аламејна.

Михаиловићев покрет отпора крајем 1943. нанео је огромне губитке немачким и усташким снагама у Источној Босни, Рашкој области и северној Црној Гори, ослободивши, поред осталих градова и варошица, Вишеград, Рогатицу, Пријепоље, Прибој, Рудо и Нову Варош. Офанзиву на Сарајево спречили су партизани, јер су напали са леђа његове снаге. У Прањанима, између Чачка и Горњег Милановца, Михаиловићеви војници и српски сељаци 1944. изградили су ратни аеродром за отпремање више од пет стотина спасених америчких авијатичара. Америчка историографија назвала је ову операцију "Мисија Халијард" и окарактерисала је као највећу акцију спасавања савезничких пилота у Другом светском рату иза непријатељских линија фронта. Упркос свему томе, генерал Михаиловић је постао једини у Европи и свету савезнички командант који је, након слома нацизма, осуђен на смрт и тајно погубљен 17. јула 1946. године.

Генерал Драгољуб Дража Михаиловић проглашен је за издајника зато што се, поред немачког окупатора и његових сарадника, борио и против комунистичке гериле, која је у окупираној и раскомаданој Југославији покренула совјетску бољшевичку револуцију. Комунистичке власти нису му опростиле ни што је бранио српски народ од усташког геноцида у нацистичкој хрватској држави. За све време трајања комунистичке Југославије, државни пројекат Павелићеве НДХ о биолошком истребљењу Срба и Јевреја није означен ни као холокауст ни као геноцид, али је Михаиловићев отпор том геноциду назван геноцидом и, до дана данашњег, та срамна осуда је на снази у БиХ и у Хрватској, али и међу многима у Србији и Црној Гори. Генерала Михаиловића су комунистички победници осудили на смрт, а Анти Павелићу, фиреру геноцидне НДХ, није ни суђено. Његови борци, усташе, данас у Хрватској чак примају државне пензије.

После скоро 70 година од изрицања пресуде и егзекуције, Виши суд у Београду одлучиће 14. маја о рехабилитацији команданта Равногорског покрета. Суд се пуних девет година мучи како да рехабилитује потпуно невиног човека. Суђење генералу било је најкраће могуће, а поступак за рехабилитацију је најдужи до сада вођен. Одлуком суда рехабилитовани су академик Слободан Јовановић, председник Краљевске владе, у којој је генерал био министар војни. Одлуком Скупштине Србије, на предлог Српског покрета обнове, усвојен је закон о изједначавању права бораца равногорског и партизанског покрета, чиме су рехабилитовани сви припадници Југословенске краљевске војске у Отаџбини и Равногорског покрета. Та правда, за сада, је заобишла само команданта исте те војске.

Рехабилитација генерала Михаиловића, пред Вишим судом у Београду, која ће бити само правна а не суштинска, тако што би била поништена и монтирана оптужница, потребнија је нама, него генералу, јер онај најважнији суд - суд времена, историје и народа, генерал је успешно прошао.