Народни посланик и шеф Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Интерпарламентарној скупштини православља (ИСП) Александар Чотрић учествовао је 23. априла на заседању Међународног секретаријата ИСП које је одржано у Јеревану, главном граду Јерменије.

Чотрић је представио годишњи план рада Комисије за културу ИСП , на чијем је челу и информисао је чланове Секретаријата о организовању међународног конкурса фотографија на тему „Уништавање споменика источног хришћанства“.

Чотрић је истакао да је намера ИСП, као организатора Конкурса, да подстакне осетљивост и побољша информисаност међународне јавности о постојању , значају и стању споменика хришћанског Истока.

Међународни секретаријат ИСП одлучио је да овогодишња, двадесет друга по реду Генерална скупштина огранизације буде одржана од 25. до 29. јуна у Бечу и да главна тема буде „Православне заједнице у Европи и свету“.

У раду Секретаријата учествовали су посланици из парламената Русије, Грчке, Кипра, Бугарске, Јерменије, Пољске и Србије.

Делегацију ИСП, у којој је био и Чотрић, примио је председник парламента Јерменије Галуст Сахакјан. У разговору су истакнути опредељење ИСП да учвршћује сарадњу и јединство земаља које припадају истом или сличном културном и духовном кругу, да организација помогне решавању кризних ситуација у региону Кавказа и на Блиском истоку, као и приврженост Јерменије активном учешћу у раду ове међународне организације која окупља више од 25 земаља чланица.

Александар Чотрић је 24. априла положио цвеће на споменик, крај Вечне ватре у Меморијалном центру јерменских жртава геноцида у Јеревану и присуствовао је централном догађају обележавања „Стогодишњице геноцида над Јерменима“, који је одржан под мотом „Памтим и захтевам“.

На овом скупу учествовали су представници великог броја држава света, а главни говорници били су председници Јерменије, Кипра, Француске, Русије и председник Србије Томислав Николић.

Током боравка у Јеревану народни посланик Александар Чотрић дао је интервјуе за медије из Јерменије и других земаља, у којима је говорио о годишњици погрома над Јерменима,  улози и значају ИСП и међународној сарадњи и европским интеграцијама наше земље.