Народни посланик Народне скупштине Републике Србије Александар Чотрић, шеф Сталне делегације у Интерпарламентарној скупштини православља учествовао је на заједничком заседању Комисија ИСП за образовање и културу, под називом "Образовање и култура као основа православне традиције", које је 6. априла одржано у Тбилисију, главном граду Грузије.

Посланици из Србије, Албаније, Јордана, Јерменије, Русије, Хрватске, Грчке, Бугарске, Грузије и Молдавије учествовали су на овом скупу који је одржан у здању грузијског парламента, чији домаћин је био Закарија Куцнашвили, посланик и председник Комисије ИСП за образовање.

Чланове руководства ИСП, међу којима је био и Александар Чотрић, примила је потпредседница парламента Грузије Манана Кобакидзе која је нагласила да Грузија подржава рад Интерпарламентарне скупштине православља, јер ова организација подстиче толеранцију, хуманизам и општецивилизацијске вредности и указује на погубност идеолошког, политичког и верског екстремизма

Чотрић, који је председник Комисије за културу ИСП истакао је на заједничкој седници Комисија за образовање и културу "значај афирмисања вредности православног образовног и културног идентитета и достигнућа у овим областима и указао је на њихов значај као битног дела укупног друштвеног и економског напретка друштва".

- Православна традиција, која је дубоко уткана у биће српског народа, омогућава да градимо добре односе са свим народима исте вере, али и припадницима других религија, као и са онима који су атеисти.

Србија је вишенационална и мултиконфесионална држава, а то је умногоме плод моралних и духовних основа православља, које се категорички залагало против гушења слободе свих оних који су исповедали друге вере - поручио је Чотрић.

Он је представио и програм рада Комисије за културу ИСП за 2015. годину и информисао је да је ИСП, у сарадњи са уредништвом интернет портала ORTHPHOTO.net. расписала фото-конкурс на тему "Уништавање споменика источног хришћанства".

Учеснике заједничког заседања Комисија ИСП примио је у здању Патријаршије у Тбилисију патријарх целе Грузије Илија Други, који је изразио наду да ће се мирним путем решавати међунационални, међуверски и територијални спорови у региону Кавказа, као и у осталим деловима света. Његова светост Илија Други исказао је подршку Грузијске православне цркве очувању територијалног интегритета Србије.