Учесници Међународне конференције "Достојанство, права и слободе човека - хришћанска димензија", која је у протекла три дана одржана у Словенији, у организацији Међународног фонда јединства православних народа, упутили су апел градским властима Приштине да одустану од најављеног рушења храма Христа Спаса у центру Приштине.

У завршном саопштењу скупа и писму које је упућено у Приштину, истиче се да би рушење незавршеног храма Српске православне цркве био злочин према цивилизацији и религији, због чега се надлежни позивају да одустану од своје намере.

Апел је усвојен на предлог Александар Чотрића, народног посланика у Народној скупштини Републике Србије и шеф Сталне делегације парламента у Интерпарламентарној скупштини православља.

Осамдесет учесника међународне конференције из 24 земље, међу којима су и посланици из Србије, Русије, Босне и Херцеговине (Републике Српске), Бугарске, Казахстана, Јордана, Палестине и Јерменије, као и владике, свештеници, професори и представници међународних организација, обратили су се и властима Црне Горе, изражавајући протест због одлуке да из ове државе буде протеран свештеник Српске православне цркве Велибор Џомић.

Конференција је пре два дана отворена у Љубљани у присуству председника словеначког парламента Милана Брглеза, градоначелника Љубљане Зорана Јанковића и митрополита загребачко-љубљанског Порфирија.