Најоштрије осуђујем најаву приштинских градских власти да ће да сруше незавршени храм Христа Спаса у центру Приштине, ако до 5. фебруара не буде поднет захтев за његову легализацију.

Из Приштине су 1999. године прогнани сви Срби, њих 40 хиљада, а на територији Косова и Метохије срушено је и оштећено више од 150 православних цркава и манастира. Зато и није реч о тобожњој легализацији православног храма у Приштини, већ о легализацији праксе етничког чишћења, дискриминације и уништавања српских споменика културе и православних верских објеката.

У протеклих 16 година храм, због онемогућавања косовских власти, није завршен, нити је заштићен, него је коришћен као складиште, место окупљања бескућника и за снимање непримерених музичких спотова.

Очекујем да Влада Србије о овом проблему што пре разговара са властима из Приштине и да од представника међународне заједнице захтева заштиту храма Христа Спаса и других црквава и манастира.

О намери да се руши будући катедрални храм, обавестићу представнике Интерпарламентарне скупштине православља, која окупља посланике из 25 земаља и који ће се идуће седмице окупити на Међународној конференцији у Словенији.

 

Александар Чотрић
Народни посланик, члан Одбора за Косово и Метохију и
Председник Одбора за културу Интерпарламентарне скупштине православља