Делегација Српског покрета обнове, у којој су били потпредседник Александар Чотрић, председник Извршног одбора Немања Старовић, директор Александар Цветковић, председница Форума жена Јелена Благојевић и пословни секретар Владимир Ћалић присуствовала је 6. децембра Ванредном изборном конгресу Словенске људске странке, који је одржан у месту Подчетртек код Брежица.

Потпредседник СПО Александар Чотрић поздравио је делегате  у име председника СПО Вука Драшковића и Странке и пожелео да Конгрес протекне у знаку новог почетка, оздрављења и јединства Странке која има традицију дужу од 120 година и која је за то време надрасла оквире странке и постала државотворни, народни и национални покрет.

- За нас је велика част и привилегија што сарађујемо с вашом странком, која је политику темељила на части и поштењу и која је због тога ове године остварила одличне резултате на изборима за Европски парламент и локалне органе власти - истакао је Чотрић и изразио уверење да ће се СЛС вратити у словеначки парламент, у који, по први пут, није ушла, јер јој је недостајало само стотину гласова.

- Парламент недостаје СЛС, али много више СЛС недостаје словеначком парламенту - нагласио је потпредседник СПО.

Он је захвалио на сарадњи између СПО и СЛС досадашњем председнику Францу Боговичу и пожелео му успех у раду у Европском парламенту.

Делегати су на Конгресу СЛС са 74 гласа за председника странке изабрали Марка Зиданшека. Његовог конкурента Дамјана Медведеа подржала су 52 делегата.

Зиданшек је по избору изјавио да сада треба гледати у будућност. Нови председник СЛС је рекао да жели да се странка преобликује у модерну странку десног центра, која ће учествовати и изградњи будућности Словеније и свих њених грађана.

Нови председник је изразио уверење да је могуће мудрим приступом придобити најшири круг бирача, да добру основу имају на локалном нивоу, што би требало надоградити на државном нивоу. Он се заузео за тешњу сарадњу политичких странака деснице. По његовом мишљењу, потребно је постићи споразум, да се што пре представе мера за побошљање стања у држави, јер само десне странке гарантују развој.

За потпредседнике СЛС изабрани су Примож Јелшевар, Јасмина Опет и Франц Розман.

Представници СПО честитали су новоизабраном руководству партнерског СЛС.