Заменик председника СПО и народни посланик Александар Чотрић учествовао је 5. јула на међународној конференцији у Струги, у Северној Македонији, посвећеној значају медија на македонском језику.

Чотрић је говорио о информисањау на македонском језику у Србији, при чему је истакао да су "права свих националних мањина у Србији уређена по највишим европским стандардима, а да су до 1992. године Македонци били конститутивни народ СФР Југославије, те да њеним распадом постају призната национална мањина у СР Југославији и Републици Србији".

"Према резултатима последњег пописа из 2011. године, у Србији живи 22.755 Македонаца, који чине 0,32% укупног становништва. Последњих петнаест година, почетком организовања и оснивањем Националног савета Македонаца, постављени су темељи и започет је процес организованог унапређивања колективне и појединачне свести за очување националног, историјског и културног идентитета и интегритета Македонаца на просторима Србије. Прописима Републике Србије, Македонци су национална мањина коју представља Национални савет македонске заједнице, основан 2004. године, на основу Закона о заштити права и слобода националних мањина, и то као представничко тело свих Македонаца у Србији", саопштио је посланик СПО на конференцији на којој су учествовали представници из Северне Македоније, Србије, Хрватске, Црне Горе, Немачке, Холандије и Албаније.      

Чотрић је указао да "Савет македонске националне мањине у Србији тренутно има 23 члана који су изабрани 4. новембра 2018. године на изборима за Савете националних мањина. Савет македонске мањине у садашњем саставу конституисан је 2. децембра 2018. године, а за председника је по трећи пут изабран Борче Величковски из Панчева".

"Средства за рад Савета обезбеђују се из буџета Србије - око шездесет хиљада на годишњем нивоу, из буџета Војводине - приближно двадесет хиљада евра годишње, као и од локалних самоуправа и донација. Савет је оснивач Новинско-издавачке установе Македонски информативни и издавачки центар који објављује књиге, часопис 'Видело', месечник 'Македонска виделина' и дечји часопис 'Суница', за које је из буџета АП Војводине у 2017. години издвојено око педесет хиљада евра", указао је Чотрић.

Он је додао да је припадницима македонске мањине у Србији омогућено да прате све активности Националног савета македонске националне заједнице у Србији, као и удружења и асоцијација формираних у оквиру овог тела. Читаоци су информисани и о актуелним догађајима у Северној Македонији, као и о различитим друштвеним, просветним, привредним, туристичким и културно-уметничким манифестацијама у Србији у којима су учествују и гости из суседне државе.

"Као део 'Македонске виделине' редовно излази и часопис за децу 'Суница' ('Дуга'), који је намењен најмлађим припадницима македонске заједнице. Ова издања прате и тројезични часопис 'Алка' (на македонском, српском и ромском), као и часопис за књижевност, културу и уметност 'Видело', који је изазвао велику пажњу у културним и научним круговима", саопштио је заменик председника СПО и додао да се "информисање на македонском језику остварује и на програмима Радио-телевизије Војводина, ТВ Панчево, Радио Новог Сада, Накси радија у Лесковцу и Радија фокус плус у Врању".

Међународна конференција одржана је у Спомен дому браће Миладиновци у граду Струги, на обали Охридског језера, у организацији Културног центра "Бран".