Данас су у Тбилисију посланици и активисти странке Европска Грузија прекинули одржавање 26. годишње Скупштине Интерпарламентарне скупштине православља, због тога што скупом председава посланик руске Думе Сергеј Гаврилов, а они Русију оптужују да је окупирала двадесет процената Грузијске територије.

У току преподневног заседања ИСП у пленарну салу грузијског парламента ушло је десетак посланика који су побацали папире са стола председавајућег, просули воду и узвикивали: "Напоље окупатори!"

На транспарентима које је неколико десетина активиста ове партије носило у загради парламента и испред ње, писало је, поред осталог: Русија убија, Путин окупатор и Напоље руске трупе.

Повод за протест је присуство руске војске у Абхазији и Јужној Осетији и чињеница да је Русија признала независност ових самопроглашених територија, које су де иуре у саставу Грузије.

Посланици из 23 земље, међу њима и посланик Скупштине Србије Александар Чотрић, у пратњи скупштинског обезбеђења и полиције, безбедно су евакуисани из зграде грузијског парламента. За сада се не зна да ли ће бити настављена Скупштина ИСП, јер су се демонстранти окупили и испред хотела Радисон у Тбилисију у којем су смештени учесници Годишње скупштине ИСП, најављујућии да неће дозволити учешће делегацији руске Думе на скупу.

Претходног дана, на церемонији отварања заседања ИСП у председничкој палати у Тбилисију догодио се још један инцидент када је амбасадор Украјине у Грузији Игор Долов напустио скуп у тренутку када је за говорницу изашао Сергеј Гаврилов, председник ИСП и посланик руског парламента.