„Српски покрет обнове залаже се за регионализацију и децентрализацију Србије, што подразумева стварања еврорегиона и формирање већег броја општина од постојећег. Иницираћемо измене Закона о територијалној организацији, јер је сада највећи део ингеренција концентрисан на нивоу републике, а то доводи до смањивања броја становника у многим деловима Србије и енормног увећање главног града“, рекао је народни посланик и заменик председника СПО Александар Чотрић на седници Извршног одбора странке одржаној у суботу 18. маја.

Он је истакао да би формирање „еврорегиона обезбедило уједначен и равномеран развој свих делова Србије, а мање општине омогућиле би ефиксасније, јефтиније, одговорније и грађанима ближе локалне самоуправе“.

Чотрић је навео да „у Србији  постоје 174 јединице локалне самоуправе, док је суседна Мађарска административно подељена на 20 жупанија и преко три хиљаде јединица локалне самоуправе. Шпанија има 17 региона, 50 округа и близу десет хиљада општина, а Француска има 22 региона, 101 департман и скоро четрдесет хиљада општина“.

„Није јасно због чега власти наших градова одбијају да на својој територији формирају нове општине, јер су искуства поменутих земаља показала су да се регионализацијом и стварањем већег броја општина могу обезбедити: останак становништва у мањим местима и на селу, смањивање разлика у степену развоја појединих делова државе, рационалније и транспарентније трошење буџетских средстава, веће улагање у изградњу објеката инфраструктуре и смањивање корупције и злоупотреба власти“, указао је Чотрић и заложио се да "региони који су дефинисани Законом о регионалном развоју: Регион Војводине, Београдски регион, Регион Шумадије и Западне Србије и Регион Јужне и Источне Србије што пре добију конкретна овлашћења, по узору на покрајине у Аустрији или Немачкој".

„Регионализација и децентрализацијa сигуран су пут до јаче државе Србије“, закључио је Чотрић своје обраћање на седници Извршног одбора СПО.