„Србија се залаже за мирно и дипломатско решење косовског проблема које подразумева компромис између Београда и Приштине. Такво решење не значи пораз већ будућности Србије. Ако Београд и Приштина не постигну споразум, то ће довести до катастрофе и новог рата на Балкану.“- изјавио је Александар Чотрић, шеф сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Интерпарламентарној скупштини православља, на данашњем састанку Међународног секретаријата, председника одбора и известилаца ИСП, у Лимасолу на Кипру.

„Београд верује да је могуће постићи споразум са Приштином уз подршку Европске уније и помоћ Русије, САД и Кине. Србија је захвална Интерпарламентарној скупштини православља на подршци српској заједници на Косову и Метохији током 25 година постојања парламентарне организације која окупља посланике из 27 земаља.“- нагласио је Чотрић.

Он је изразио и подршку територијалном интегритету Кипра и настојању да се острво поново уједини на основу споразума између грчке и турске заједнице.

Чотрић је пружио подршку јединству Интерпарламентарне скупштине православља и православних цркава, изразивши уверење да ће руководство ИСП помоћи мирном дипломатском и демократском решењу сукоба и неспоразума на Косову, Кипру, Украјини и међу појединим православним црквама.