„Србија и Северна Македонија су две суседне и пријатељске земље чији односи се крећу улазном линијом. Томе доприносе интензивни политички контакти на нивоу председника, премијера, министара и чланова парламента,  континуирано унапређење економске, трговинске и културне сарадње, као и српска и македонска мањина у две државе“, истакао је 9. фебруара народни посланик СПО Александар Чотрић у граду Тетову, где се обратио учесницима обележавања Националног празника српске заједнице у Републици Северној Македонији.

Чотрић је на скупу којем је присуствовало више од пет стотина припадника српске заједнице у Македонији и њихових македонских пријатеља, честитао празник Светог Саву, захвалио на очувању идентитета и пожелео јединство и слогу у деловању на културном, уметничком, просветном, информативном и духовном плану.
 
„Народна скупштина Републике Србије и Одбор за дијаспору и Србе у региону јединствени су у погледу статуса нашег народа у расејању и земљама окружења и активно раде на заштити права и интереса својих држављана у иностранству, при чему се посебно развијају и унапређују односи матичне земље са Србима у осам држава региона, укључујући и Северну Македонију“, поручио је Александар Чотрић.
 
Он је додао да „Србија има све снажнију привреду и економију, да побољшава свој дипломатски и међународни статус и да доприноси миру и стабилности у региону, што је гаранција да ће Србија још свестраније и одлучније помагати делове свога народа у суседним државама, како би унапредили своје школство, рад културно-уметничких друштава и информативну делатност“.
Народни посланик Александар Чотрић је током боравка у Северној Македонији разговарао са Горданом Јовић Стојковском, председницом Српске заједнице у Северној Македонији, Примиславом Станојевићем, председником Регионалног одбора за Тетово Српске заједнице у Северној Македонији и Момчилом Велићем, председником КУД „Свети Сава“ из Тетова о облицима сарадње Одбора за дијаспору и Србе у региону НС РС, посебно на плану издавачке делатности, помоћи за обележавање значајних датума из српске историје, уређења меморијала и обезбеђење српских народних ношњи за чланове КУД-а „Свети Сава“.