На седници Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије, одржаној 25. јануара, народни посланик и шеф делегације у Интерпарламентарној скупштини православља Александар Чотрић поднео је годишњи извештај за 2018. о активности делегације коју предводи.

Чотрић је истакао да је Интерпарламентарна скупштина православља политичка и међупарламентарна организација основана 1993. године у чијем раду учествују посланици из 27 земаља са свих континената. Наша земља је пуноправни члан од 1995. године, а скоро све земље чланице пружају снажну подршку Србији да постане пуноправни члан Европске уније и у настојањима да се пронађе обострано прихватљиво решење за питања Косова.

Чланице ИСП подржавају и опстанак српског становништва на Косову и очување његовог материјалног, културног и духовног наслеђа, навео је Чотрић.

Он је додао да је ИСП прошле године обележила 25 година постојања, током годишње Скупштине која је одржана у Атини, да је он изабран за председника Комисије за људска права и да у том својству учествује у раду седница Међународног секретарија, те да ће највиша делегација ИСП у фебруару посетити Београд, где ће се састати са представницима Народне скупштине Републике Србије и патријархом српским господином Иринејем.

Председник Одбора проф. др Жарко Обрадовић рекао је да Народна скупштина има 11 делегација у међународним институцијама, као и да је мало познато у каквим условима оне делују и раде. Од 11 организација, у осам имамо статус пуноправног члана, у једној смо у статусу прикљученог члана (ПС НАТО), а у две имамо статус посматрача (ПС Франкофонија и ПС ОДКБ) истакао је председник Обрадовић, који је додао и да број чланова у делегацијама варира од два до осам.

Обрадовић је навео и да је свака делегација подигла ниво и резултате рада, што су међународне организације препознале и одлучиле да своја заседања одржавају у Београду. Он је тако најавио и одржавање 141. скупштине ИПУ у октобру ове године у Београду.