Велики број чланова и делегата Словенске људске странке (СЛС) из целе Словеније окупило се у спортској дворани Мароф у Новом Месту 29. септембра на ванредном изборном и програмском Конгресу странке.

На Конгресу СЛС-а, партнерске странке Српског покрета обнове, 158 делегата изабрало је ново руководство. Председничку кандидатуру поднели су Марјан Подобник и Јанез Ленцл, а овај други је у намери да покаже симболично јединства странке повукао своју кандидатуру за председника.

Новоизабрани председник постао је  Марјан Подобник (1960, дипломирани агроном), који је СЛС већ водио у време када је странка постигла најбољи изборни резултат у својој историји.

Председник СПО Вук Драшковић упутио је честитку Марјану Подобнику, изражавајући жељу да се настави и унапреди дугогодишња сарадња између СПО и СЛС.

Изабрана су три потпредседника СЛС:  Модест Моталн, Сузана Лара Краусе и Франц Богович, као  и десет нових чланова Извршног одбора и пет чланова Надзорног одбора. Миран Гориншек остаје председник Главног одбора СЛС-а.

Слоган Конгреса СЛС  "Ми смо породица" одражава велику жељу СЛС да Словенци чувају заједничке корене и основне вредности као што су породица, словенство, породични бизнис и пољопривредa, као и вредности солидарности и кохезије међу људима, а нарочито у области политике.