Демократска и економски снажна Србија највећи је интерес сваког грађанина и сваке породице. Само таква Србија може да штити интересе грађана, али и српски народ у Хрватској, Босни, где год да живи. Да бисмо добре економске резултате очували и још додатно побољшали морамо да мудро превазиђемо сва искушења кроз која Србија пролази везано за Косово и Метохију – рекао је Дарко Симоновић, председник Градског одбора Српског покрета обнове у Крушевцу.

Симоновић је на конференцији за новинаре, на којој је представио позитивне показатеље привредног раста, прилив страних инвестиција и макроекономску стабилност у прошлој години, подсетио и да је Европска унија највећи инвеститор у Србији, те да је зато неопходно наставити и убрзати европске интеграције.

Указујући на, како је рекао, опасност од све гласнијих присталица удаљавања од ЕУ, чак и позива на сукоб са Европом, Симоновић је нагласио да “Србија мора да ојача, да се усправи, да стекне моћне савезнике, да се одвеже од мртвих митова и одлучно одбаци пропаганду заговорника још живих политика које су и скривиле најновији косовски пораз”.

Грађанима Србије треба објаснити шта на Косову бранимо, да не бисмо бранећи оно што немамо изгубили оно што имамо и што је највредније – безбедан живот за наш народ на КиМ, заштиту за наше светиње – цркве и манастире, као и будућност за све грађане Србије. Обавеза и Владе и Цркве и Скупштине и САНУ и свих медија, јесте да народу саопште пуну истину о томе шта се то брани и какве би, неизбежно, могле бити погубне последице погрешног опредељења за одбрану оног што смо давно изгубили, а занемаривања оног што морамо сачувати - истакао је председник ГО СПО Крушевац.

СПО сматра, навео је Симоновић, веома важним то што председник Србије, говори отворено о нашој позицији у преговорима и последицама сваке могуће, како рационалне тако и погрешне одлуке.

И данас, као и деведесетих, као Карађорђе не можемо, као Милош морамо. Како ми у СПО кажемо, потребна нам је храброст за мудрост! Грађанима Србије треба отворено рећи да наводна Лазарева одлука да на Косову пољу изгину и он и сва српска војска и да ту битку изгубе, јер је земаљско царство пролазно, а небеско вечно, измишљена је прича калуђера из 17. века. То опредељење за смрт, а не за живот, за пораз, а не за победу, епско је оправдање косовског слома, али ништа више од тога. Лазар је отишао на Косово са циљем да брани Србију, да брани „земаљско царство“ и да победи у боју. Једина косовска битка у коју смо ушли са циљем да је изгубимо била је она са НАТО алијансом 1999. године. Сада би неки неодговорни људи да тај, Милошевићев, Косовски завет наметну Србији. Не! Србија и Срби морају да живе и да опстану! – поручио је на крају Симоновић.