Европска унија је већи савезник Србије, него Русија, јер првенствено инвестира и донира новац нашој земљи. Поред тога, ми свакодневно извозимо аутомобиле произведене у крагујевчакој фабрици у земље Европске уније и Сједињене Америчке Државе, а на руско тржиште још ниједно возило од најављених 10.000.

То је изјавио гостујући у „Новом јутру“ на Телевизији Пинк члан председништва СПО и председник крагујевачког Градског одбора Српског покрета обнове, Милан Урошевић.

„Србији је у последњих 15 година Европска унија донирала више од 3 милијарде евра, Сједињене Америчке Државе близу милијарду долара, а из Русије донација готово да није ни било. У 2016. инвестиције из Европске уније износиле су 1,5 милијарди долара, а из Русије 80 милиона долара. То је један од показатеља да је Европска унија већи савезник Србије, него Русија“, каже Урошевић.

Када је реч о извозу аутомобила произведених у крагујевачкој фабрици, Урошевић каже да и поред бројних најава у медијима до извоза у Русију још увек није дошло.

Додаје да је чињеница да је Русија данас значајно моћнија него 1999. када је Путин први пут постао председник Владе за време Бориса Јељцина, али да није равномерно развијена.

„Ми у Српском покрету обнове морамо да запазимо да стандард Русије није онакав каквим га део јавности жели представити у Србији. Животни стандард просечног грађанина Русије је значајно испод, па чак и грађанина Србије, да не причам о окружењу, Хрватској, Словенији и земљама које су већ чланице Европске уније“.

Урошевић је на крају закључио да Србија на годишњем нивоу добије 220 милиона евра бесповратних средстава на име прилагођавања Европској унији из ИПА фондова, а српска јавност није упозната са том чињеницом, док је перцепција већег дела грађана да је Русија највећи донатор.