Члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић упозорава да се положај Срба у Македонији, који и иначе није на задовољавајућем нивоу, последњих месеци погоршао, јер Срби немају више своје представнике у извршној власти у Македонији.

"Посланик у парламенту Иван Стоилковић који је заступао интересе српских бирача, није више део владајуће већине, већ је у опозицији, што је довело до тога да права наших сународника у Македонији не могу да буду у пуном капацитету представљана и заштићена", рекао је Чотрић за Танјуг.

Каже да иначе положај Срба у Македонији није задовољавајући, пре свега зато што не постоји могућност за школовање на српском језику.

"Наиме, у Македонији има више десетина хиљада српске деце али нажалост свега стотинак њих похађа наставу на српском језику. Нема ни основних шлола на српском, нема ни средње, она је постојала некада, угашена је. Катедра за српски језик на Филолошком факултету у Скопљу је пред гашењем, што све доводи до тога да младе генерације не знају језик народа којем припадају", навео је Чотрић.

Како каже, према званичним резултатима последњег пописа, који је обављен пре око 20 година, у Македонији живи 50.000 Срба, али се претпоставља да је тај број знатно већи.

"Попис је тада реализован у време када Срби нису имали статус националне мањине, када су били лоши односи између Србије и Македоније и када је вршен притисак на разне начине на Србе да се не изјасне слободно", каже Чотрић.

Подсећа и да попис који је требало да буде обављен пре пет година уопште није реализован, зато што су га бојкотовали Албанци.

Зато, додаје, немамо поуздане податке о правом броју Срба у Македонији, али је неоспорно да они чине неколико процената становништва.

Последњих година је урађено нешто на поправљању њиховог статуса, каже Чотрић и наводи да су Срби у Македонији добили право на обележавање свог националног празника, Светог Саве.

"Они су били заступљени у одређеним институцијама, у Агенцији за заштиту права националних мањина и у још неким другим државним телима. Сада су и то изгубили", истиче Чотрић.

"Надамо се да ће се ипак у разговорима са новом владом Македоније барем повратити некадашња заступљеност нашег народа у институцијама Републике Македоније", закључује Чотрић.

 

Извор: Новости / Танјуг