У изјави за дневни лист “Политика” заменик председника СПО и народни посланик Александар Чотрић подсећа да чланови једне нерегистроване партије, нису, како се представљају, једини монархисти.

„Сви они који се у ПОКС залажу за обнову монархије нису очигледно ни прочитали програм СПО, па сада тврде како су они прва монархистичка странка. А Српски покрет обнове залагање за обнову уставне парламентарне монархије има у свом програму од оснивања 1990”, истиче заменик председника СПО.

На питање чему овакво нападно постизборно полирање краљевске круне “поксоваца”, Александар Чотрић каже да одговор треба потражити у деловању неких паралелних структура државне безбедности:

„Два су циља такве акције, први је покушај слабљења СПО као главног противника тих структура, а други деградација саме идеје уставне парламентарне монархије у Србији.”

“Политика” у свом тексту “Партијско отимање око круне”, објављеном 3. јула констатује да је залагањем лидера СПО-а принц Александар Карађорђевић 1991. године први пут дошао у Србију, и то упркос противљењу Слободана Милошевића.

Али, да би династија Карађорђевић поново дошла на чело Србије, у СПО подсећају да је неопходно да се престолонаследник Александар активно укључи у борбу за тај циљ.

„Круна Карађорђевића је у Србији, глава престолонаследника који претендује на ту круну је такође у земљи и само од њега зависи зависи да ли ће се она наћи на његовој глави”, сликовито каже Чотрић.