Подсећамо да се данас навршавају 24 године од демонстрација чланова и присталица СПО, одржаних 1. јуна 1993, због физичког напада посланика СРС Бранислава Вакића на посланика СПО Михаила Марковића у Скупштини СР Југославије - изјавио је Александар Чотрић, заменик председника СПО и посланик у Скупштини Србије.

- СПО указује да до данас није откривено ко је пуцао на председника СПО Вука Драшковића на степеништу испред парламента и ко је убио полицајца Милорада Николића. Никада нису одговарали ни надлежни у Министарству унутрашњих послова и припадници полиције који су наредили примену насиља над мирним демонстрантима и који су спровели тортуру над Вуком и Даницом Драшковић - подсетио је Чотрић и поновио захтев СПО да починиоци буду откривени и приведени правди.

Током 1. јуна 1993. више хиљада људи - симпатизера и чланова Српског покрета обнове окупило се испред здања тадашње Скупштине СР Југославије да протестује против насиља у парламенту. Демонстрације су одржане под називом "Стоп фашизму". После протестне шетње Београдом демонстрације су прерасле у сукоб између полиције и демонстраната. У сукобима је погинуо полицајац Милорад Николић, а повређене су 32 особе.

Сукоби су завршени бруталним пребијањем и хапшењем председника СПО-а Вука Драшковића и његове супруге Данице, као и још неколико функционера СПО-а. Ухапшена је 131 особа.