Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић и заменик председника СПО и народни посланик Александар Чотрић састали су се јуче у Берлину са Роландом Јаном савезним комесаром немачке владе за архиве служби државне безбедности бивше Демократске републике Немачке.

Драшковић је том приликом рекао да су се закони и пракса Немачке показали најуспешнијима у отварању досијеа тајних служби безбедности због чега су веома корисни и подстицајни за све бивше комунистичке земље, укључујући и Србију.

- Немачко искуство у реформи служби безбедности, суочавању са прошлошћу, откривању злочина и кажњавању одговорних доказ је да су ови процеси предуслов за изградњу демократског друштва, правне државе, успешне економије и личне сигурности грађана - истакао је Драшковић.

Председник СПО је свог саговорника упознао са законским предлогом СПО о отварању тајних досијеа служби безбедности бивше Југославије и Србије.

Савезни комесар Роланд Јан рекао је да би усвајање закона о отварању досијеа убрзало приступање Србије Европској унији и да је Немачка спремна да пружи стручну помоћ у изради прописа који ће заштитити права жртава, и бити максимално транспарентни према онима који су радили за тајне службе и огрешили се о људска права и слободе.

У архивима бившег Штазија у Берлину налази се око 40 милиона докумената који се 27 година чувају и проучавају с циљем исправљања неправди према оштећенима, кажњавања и забране политичког ангажовања оних који су у тоталитарном режиму шпијунирали и прогањали све који су мислили друкчије од комунистичке партије.