Вук Драшковић, лидер Српског покрета обнове и некадашњи шеф дипломатије Србије и Црне Горе, који учествује у владајућој коалицији у Србији, за Радио Слободну Европу (РСЕ) упитан да ли сматра да премијер Александар Вучић дели гестове и ставове председника Томислава Николића које је овај изнео у Бањалуци, каже:

„Не знам. Надам се да не дели јер се граничи са не знам чиме изјава председника Србије да `без Републике Српске не би било ни Србије`. Обрнуто би могло да буде тачно – да без Србије нема ничега изван Србије“.

Коментаришући Николићево неограђивање од Додиковог сна о „Великој Србији“ Драшковић подсећа да је Додик, када се у Босни за те снове просипала крв, томе био велика опозиција, да је пре неколико година јавно подржавао хитно чланство БиХ у НАТО алијанси.

„Сада говори сасвим супротно и сигурно је да му налогодавац није у Београду. Сетимо се, када је организовао референдум о Дану Републике Српске, подршку од Вучића добио није, а онда је отишао у Москву. Ни Москва није званично дала подршку, али се он вратио окуражен. Ко га је окуражио – ја то не знам“, каже Драшковић и упозорава:

„Оно што знам и што би морао и он да зна, што би и Николић морао знати, јесте то да Република Српска као демократски ентитет на једној половини територије Босне и Херцеговине, није настала 9. јануара 1992. на Палама него 21. новембра 1995. године у Дејтону. Уосталом, и сам је Додик изјављивао веома често да ни он сам, да га је писао, не би Дејтонски споразум написао повољније за интересе, ето, баш, српског народа у Републици Српској. А саставни део тог Дејтонског споразума је и Устав БиХ, који се мора поштовати, а који је тим обележавањем Дана Републике Српске 9. јануара прекршен, што је потврдила и одлука Уставног суда БиХ“, објашњава Драшковић и закључује:

„Мислим, уопште, претња поновним формирањем војске Републике Српске, неки снови који превазилазе и глупости Војислава Шешеља о стварању Велике Србије, налогодавца немају у Београду, сигуран сам не у премијеру, иако их има доста у Београду који исто тако мисле, од академика до режисера, до врхова цркве – оних који су подржавали политику Слободана Милошевића“, каже Драшковић.

Какве то поруке поједини српски функционери емитују суседима и зашто?

Поводом последњих Дачићевих изјава упућених ка Подгорици, Вук Драшковић каже да је у једно сигуран:

„Ја сам убеђен да налогодавац његових запањујућих изјава које даје у последње време није у Београду.“

РСЕ: Него?

Драшковић: „У Москви. То је, рецимо, његова изјава о опасној угрожености Срба у Црној Гори, што је бесмислица и неистина, и изјава да он, ето, хипотетички размишља и о могућности формирања независне српске државе у Црној Гори. Дакле, размишља о могућности да се Донбас пресели у Црну Гору. То је страшно! Сигурно је да му налогодавац није председник Владе Србије јер Вучић потпуно супротно говори о односима Србије и Црне Горе и одиграо је и значајну улогу у разоткривању планиране опасне завере да се оружјем, силом, сруши власт у Црној Гори и убије црногорски председник Мило Ђукановић. Дачић ради супротно свему томе."

Шта год да је циљ нових повишених тонова појединаца из Србије према суседима – макар они били само за једнократну предизборну употребу или за лобирање против уласка Косова у међународне организације, резултати су поразни и виде се голим оком, сагласан је Вук Драшковић са осталим саговорницима РСЕ.

Аутор: Бранка Тривић

Извор: Радио Слободна Европа