Александар Чотрић, потпредседник СПО и посланик у Скупштини Србије гостовао је 29. јула у "Јутарњем програму " ТВ Коперникус.

Чотрић је говорио о иницијативи да се формира интерпарламентарно тело које ће да окупи српске посланике у европским парламентима.

Посланик Чотрић је нагласио да ће носилац реализације ове замисли бити Одбор за дијаспору и Србе у региона Народне скупштине Републике Србије, те да ће позив за сарадњу у учешће у раду бити упућен српским посланицима у Собрању Македоније, Парламенту Румуније, Државном збору Словеније, Сабору Хрватске, Парламенту Мађарске, Скупштини Црне Горе, Парламентарној скупштини БиХ и Скупштинама Републике Српске и Федерације БиХ, у Скупштини Града и Покрајине Беч, као и у осталим представничким телима у којима се налазе политичке личности из реда српског народа.

Чотрић је прецизирао и да ће улога овог међускупштинског тела, који би требало да се конституише на јесен, бити подршка европским интеграцијама Србије и других земаља Западног Балкана, унапређење стабилности у Југоисточној Европи, решавању мигрантске кризе, развој парламентарне дипломатије, упознавање са законским решењима о мањинама и странцима, примена ових решења у пракси, зближавање матице и дијаспоре и допринос побошљању односа између Србије и других земаља.

Такође, посланик је нагласио је да би оваква врста координације требало да помогне бољем разумевању међу народима региона и Европе, јединственијем деловању у напорима да се побољша статус Срба изван Србије, координисању активности на плану очувања идентитета, размени искустава и већем утицају на јавност и политички естаблишмент у Србији и домицилним земљама у којима живи српско расејање, за разумевање и решавање исељеничких и мањинских питања.