Представници Српског покрета обнове и Асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета положили су данас венце на Ади, код дрвеног крста, постављеног на месту на којем је пре 70 година убијен генерал Драгољуб Дража Михаиловић.

У име СПО венац је положио директор Странке Александар Цветковић, а у име Асоцијације то је учинио председник Александар Чотрић, народни посланик у Скупштини Србије.

Обраћајући се окупљенима Александар Чотрић је, поред осталог, истакао да је "генерал Михаиловић после пораза Краљевине Југославије у априлском рату 1941. године рекао да 'не признаје капитулацију, јер таква реч не постоји у српском језику'". "Михаиловић је повео први организовани герилски отпор против нацизма на тлу поробљене Европе и борио се до краја за слободу, националну част, демократске вредности и Србију и Југославију које ће припадати западној цивилизацији".

"Михаиловић се као вођа Трећег српског устанка уписао међу српске великане - Карађорђа и Милоша Обреновића, а својом жртвом за народ стао је уз кнеза Лазара", нагласио је Чотрић.Он је поручио да СПО и Асоцијација траже од Скупштине Србије да се, по препоруци Парламентарне скупштине Савета Европе и Европског парламента, усвоји Декларација о осуди злочина комунистичког тоталитарног режима.

"Највећи злочин у Европи после Другог светског рата починили су југословенски комунисти који су на тлу Србије, према подацима Државне комисије за масовне гробнице после 1944. године, убили више од шездесет хиљада људи. Учинили су то када су престала ратна дејства, а међу убијенима има много малолетника, ђака и студената, жена, старих људи и цивила", нагласио је Чотрић.

Он је поновио захтев да се 17. јул, када је убијен генерал Михаиловић, званично прогласи Даном сећања на жртве тоталитарних режима.

"Поново ћемо покренути иницијативу да Скупштина Србије усвоји Закон о отварању досијеа тајних служби, како би се утврдило ко је чинио злочине над грађанима Србије током комунистичке владавине", казао је Чотрић пред окупљеним грађанима данас на Ади.

Посланик Чотрић је позвао градске и републичке власти да припадницима Равногорског покрета у Београду подигну спомен-обележје у знак признања за борбу против фашистичке окупације и успостављања комунистичке диктатуре.

"Такође, предлажемо да кућа у којој је живео генерал Михаиловић у Брегалничкој улици на Звездари буде претворена у спомен-музеј и да личне генералове стваре које се налазе у поседу БИА буду изложене на увид јавности", поручио је Чотрић.

Данас је у цркви Светог Саве на Врачару епископ моравички Арсеније, са свештеницима Српске православне цркве, служио парастос генералу Михаиловићу.

"Пуцањ у груди генерала Михаиловића пре седамдесет година био је пуцањ у истину и правду", казао је епископ Арсеније."У времена тешка и смутна када је било тешко бити човек, а камоли православни Србин, генерал Михаиловић је храбро стао на чело Југословенске војске да би одбранио што се одбранити може. Данас смо се овде сабрали да се помолимо за племениту душу генерала Михаиловића и свих његових војника и официра", рекао је епископ.

Председник Удружења припадника ЈВуО 1941-1945. године др Душан Ђукић рекао је после парастоса да "још нису пронађени посмртни остаци генерала Михаиловића" и заложио се "за подизање споменика генералу Михаиловићу у Београду, јер слични споменици већ постоје на тлу САД, Аустралије, Канаде, Велике Британије, Републике Српске, као и у неким градовима у Србији"