Лидер СПО Вук Драшковић поново је затражио отварање досијеа и критиковао што у Србији није дошло до отварања досијеа државних служби безбедности.

 

Нема више бившег Совјетског савеза, Тита, Југославије, па ни Милошевића, а једино што је у земљи остало неокрњено су тајни досијеи служби безбедности од оснивања као ОЗНА, затим УДБЕ, преко ДБ, до данашње БИА, рекао је Драшковић на трибини "Њузвика" на тему "Суочавање са прошлошћу - отварање досијеа и илустрације (искуство Немачке)".

Драшковић је рекао да би Немачка требало да помогне Србији у отварању досијеа, јер би то било од непроцењиве вредности и одлучујуће за европску будућност Србије, посебно имајући у виду да су Штази и служба на нашем простору основане у исто време и од истог "родитеља" - КГБ, па им је ДНК исти.

Према његовим речима најкатастрофалнија је ситуација у Србији и што се тиче заштите жртава.

Српски парламент, за разлику од руске Думе која је осудила стаљинистичке злочине, није спреман да осуди злочине прошлих режима, рекао је Драшковић.

"Нема примера да су признати злочини у Србији од 1944. У Србији се чува један страшни континуитет", констатовао је Драшковић.

Грешка је, према његовим речима, што при пријему Словеније и Хрватске у ЕУ није постављен услов отварања тајних досијеа.