Александар Чотрић, потпредседник СПО, народни посланик и председник Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Интерпарламентарној скупштини православља одржао је 10. децембра предавање студентима Факултета политичких наука на тему: „Улога Србије у Интерпарламентарној скупштини православља“.

„Интерпарламентарна скупштина православља је интерпарламентарно тело, које је формирано на Халкидикију 1993. године, на иницијативу Парламента Грчке, а прва скупштина је одржана 1994. године у Атини. Наша земља је постала чланица 1995. године, а Генерална скупштина ИСП је одржана 2009. године у Београду.

Значај настанка и рада ове организације је да се чује православни глас у свету, па тако и на Балкану и да се пружи подршка православним државама. Циљеви ИСП су до данас остали исти, а то је превазилажење националистичких стремљења, повезивање Азије и Европе и јачање православља у Европи, Африци, Блиском истоку и другим деловима света“- истакао је Чотрић.

Између осталог, Чотрић је указао је да православне државе нису јединствене и да постоје примери неспоразума између православних држава због чега је неопходна боља парламентарна сарадња.

Александар Чотрић је председник Одбора за културу Интерпарламентарне скупштине православља од 2014. године.

Народни посланик је упознао студенте и са радом и надлежностима Народне скупштине, Одбора за спољне послове, делегације у Интерпарламентарној скупштини православља и других сталних делегација у међународним парламентарним организацијама.