Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић рекао је у емисји “Пулс” БН телевизије да нема стабилне БиХ без стратешког савеза Срба и Бошњака, те да би партнерство председника Српске Милорада Додика са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем могло да се обије о главу и Додику и Републици Српској.

- Ја сам једном рекао - то ће му се обити о главу. Зато што су Срби и Бошњаци два водећа народа у БиХ. Било какав савез који ремети њихово трајно помирење и њихову трајну сарадњу није дугога века. Ја опет кажем да нема стабилне БиХ и будућности без стратешког савеза Срба и Бошњака, тврди Драшковић.

Драшковић сматра да је прошло време изолације на овим просторима и да цео регион мора бити део свог природног окружења Европе и евроатлантских структура.

- Памтим изјаву од пре две године господина Додика, током разговара са неким америчким представником, када је рекао "ако сам ја тај који говори у име БиХ дајте ми перо да одмах потпишем приступ НАТО алијанси". Не одлучује више срце. Не можете бити у непријатељству према НАТО, а свуда око вас су чланице НАТО-а, каже Драшковић.

Србија треба да уради неколико кључних ствари, како би се окренула новој политици, сматра Драшковић, а пре свега да се суочи са прошлошћу.

- Да признамо пораз национални, узрокован режимом од 1990. до 2000. године, признамо злочине почињене српском руком, без њиховог прећуткивања, умањивања или још горе, без оправдавања наших злочина злочинима других над нама. Значи, фале нам људи калибра Вили Бранта, каже лидер СПО-а.

На питање да ли је потребно признање злочина на свим странама, Драшковић каже да нема злочина над Србима који није оплакан у Србији, те указује да је хришћански праштати.

- Ако ми прихватимо ту тезу, онда исписујмо се из хришћанства или одрекнимо се Исуса Христа. Ја сам хришћанин не због попова и владика. Ја сам хришћанин због Исуса Христа”, каже Драшковић.

Говорећи о свом новом роману “Исусови мемоари”, Драшковић је потврдио да постоје одређене паралеле са његовим култним делом “Нож”.

- У роману "Нож" у једном злом времену, када је била разбијена Југославија нестаје српског села Југовићи, а џелати су Муслимани. Пола века касније, такође у Херцеговини, опет у једном злом времену, када се распада Југославија, нестаје муслиманског села Доња Чемерница, а џелати су Срби, каже српски писац.

Драшковић каже да је роман “Исусови мемоари” писао као антиратни, те да је драма главног јунака - драма милиона људи на овим просторима.